Zoek in de site...

De Denkers in tijden van onrust | Inauguratie en discussie met de oude en nieuwe Denkers des Vaderlands

Denker des Vaderlands

21.30 - 22.15 uur | Lindenbergzaal

‘Onze’ René ten Bos volgt Marli Huijer op als nieuwe Denker des Vaderlands. Dat is reden voor een feestelijke inauguratie! Maar na de feestelijkheden gaan de oude en de nieuwe Denker meteen aan het werk. Hoor wat hun visie is over de politieke onrust van deze tijd.

Nieuwe Denker des Vaderlands

Filosoof René ten Bos, winnaar van de Socratesbeker 2016, wordt officieel geïnaugureerd als vierde Denker des Vaderlands. Marli Huijer houdt een lofrede voor hem en ze spreekt een woord van dank. De voorzitter van de Stichting Maand van de Filosofie spreekt namens Hans Achterhuis, de eerste Denker des Vaderlands zijn dank uit. Mis dit feestelijke moment niet!

Een wake-up call?

Na alle lof- en dankbetuigingen gaan de huidige en de nieuwe Denker met elkaar in gesprek over de onrust van deze tijd. De kersverse Amerikaanse president heeft in zijn nog korte ambtstermijn al veel politieke en maatschappelijke opschudding veroorzaakt. Zouden we die onrust ook kunnen toejuichen? Zijn we niet wakker geschud, getuige de massale media-aandacht en demonstraties? Welke rol heeft het denken hierin?

Onder leiding van Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis gaan de oude en de nieuwe Denkers des Vaderlands in gesprek over de mogelijkheden van onrust.

Over de sprekers

(c) Ted van AanholtMarli Huijer, de huidige Denker des Vaderlands, is bijzonder hoogleraar Filosofie aan de Erasmus Universiteit en lector Filosofie aan de Haagse Hogeschool. Leren leven in stressvolle en onrustige tijden is een belangrijk thema in haar werk. Zo schreef zij Ritme. Op zoek naar een terugkerende tijd (2011) en Discipline. Overleven in overvloed (2013). Ook stelde ze als redacteur de essaybundel In de versnelling. 18 jonge wetenschappers over tijd (2014) samen, gratis als e-book verkrijgbaar via de website van uitgeverij Boom.

(c) Kelley van EvertRené ten Bos is hoogleraar Filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit. Ook is hij honorary professor aan de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Hij heeft inmiddels vele publicaties op zijn naam staan. Zijn boek Water (2014) werd genomineerd voor de ECI-literatuurprijs en met Bureaucratie is een inktvis (2015) won Ten Bos de Socratesbeker 2016. Begin dit jaar verscheen van zijn hand Dwalen in het antropoceen.

(c) Henk SteenhuisPeter Henk Steenhuis is filosofieredacteur bij Trouw. Hij schreef diverse boeken, zoals Filosofie van het kijken (2009) en Denken over dichten (2011). In 2013 publiceerde hij samen met de toenmalige Denker des Vaderlands Hans Achterhuis het boek Tegendenken: een noodzaak in het publieke debat.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen. Bekijk het complete programma.

De Nacht van de Filosofie is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.