Zoek in de site...

Wat filosofen eten | Interactieve lezing door filosoof Valerie Granberg

banner Diner Pensaant def

20.00 - 20.45 uur | Steigerzaal

Wie is niet bewust bezig met wat hij eet en hoe hij daarmee zichzelf en de wereld vormgeeft? Met de keuze voor voedsel laat je zien wie je bent. Maar tegelijkertijd is het vlees zwak bij het aangezicht van een goede maaltijd op een lege maag en gooi je principes gauw aan de kant. Deze dualiteit kenmerkt de portretten in het filosofisch fotokookboek Diner Pensant van Valerie Granberg.

Denk mee met filosoof en fotograaf Valerie Granberg en filosofen Coen Simon en Frank Meester en ga aan de hand van unieke portretten van etende denkers in gesprek over de filosofie van het eten.

Een filosofisch fotokookboek

In Diner Pensant staan 35 portretten van Nederlandse en Vlaamse filosofen met hun favoriete maaltijd. Ook schreef elk van de denkers een essay over eten. Valerie Granberg vertelt over het ontstaan van de foto's en Coen Simon, Frank Meester en Henk Oosterling gaan met het publiek  in gesprek over hun opvattingen over eten. Mis dit culinaire hoogtepunt van de Nacht niet en vindt inspiratie voor goede gesprekken aan tafel!

Over de sprekers

Valerie GranbergValerie Granberg is afgestudeerd in de filosofie en werkt als fotograaf, schrijver en filmmaker. Ze maakte de documentaire Je bent mooi als je bent over de band Wimpie en de Domino’s van mensen met een verstandelijke beperking. In 2015 publiceerde ze het boek Diner Pensant.


Frank Meester is filosoof, columnist en muzikant. Samen met zijn broer Maarten publiceerde hij onder het pseudoniem Gebroeders Meester diverse boeken over filosofie en religie. Hun boek Meesters in het hier en nu (2012) was genomineerd voor de Socratesbeker 2013. Frank Meester is samen met Coen Simon initiatiefnemer van de filosofische pamfletreeks Nieuw Licht.

Simon, CoenCoen Simon is filosoof en publicist. In 2012 won hij de Socratesbeker voor zijn boek En toen wisten we alles. Een pleidooi voor oppervlakkigheid (2011) en in 2013 schreef hij het essay voor de Maand van de Filosofie Schuldgevoel: Over de behoefte aan dingen die we niet nodig hebben. Eind maart verschijnt van zijn hand Oordeel zelf! Waarom niemand hetzelfde wil en iedereen hetzelfde doet.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen. Bekijk het complete programma.

De Nacht van de Filosofie is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.