Zoek in de site...

Gemoedsrust - Hoe doe je dat? | Filosofieworkshop

Gemoedsrust. Hoe doe je dat?

19.45 - 20.30 uur | Marikenzaal

Vertragingen, ongelukken, mensen die vanalles van je willen en haperende technologie – hoe zorg je ervoor dat deze zaken je niet in hun greep krijgen? Schuif aan bij deze filosofieworkshop met Eveline Groot en leer hoe de stoïcijnse levenskunst je hierbij kan helpen.

Onverstoorbaarheid

De Stoïcijnen wisten wel hoe je dat moet doen, de rust bewaren. Zij promoveerden de gemoedsrust, ofwel ataraxia, tot het belangrijkste aspect van hun allesomvattende theorie. Hoe? Door je niet te laten verstoren door externe factoren. Willen we ons gemoed tot rust brengen, dan moeten we volgens een Stoïcijn een onderscheid maken tussen zaken die binnen onze macht liggen en die buiten onze macht vallen. Mis je bijvoorbeeld een belangrijk gesprek omdat je telefoon plotseling uitvalt? Dan is het volstrekt zinloos je daarover op te winden.

Wil je meer te weten komen over de Stoïcijnse sleutel tot gemoedsrust en hoe deze haalbaar is in ons 21e eeuwse leven? Mis deze Hoe doe je dat? dan niet!

Over de spreker

Eveline GrootEveline Groot studeerde filosofie, klassieke cultuur en religiestudies aan de Universiteit van Amsterdam en University of Edinburgh. Ze is coördinator van Stichting Maand van de Filosofie en werkt als programmamaker en docent filosofie & ethiek.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen. Bekijk het complete programma.

De Nacht van de Filosofie is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.