Zoek in de site...

Omgaan met massahysterie - Hoe doe je dat?

Omgaan met massahysterie

22.15 - 23.00 uur | Marikenzaal

De Brexit, de verkiezing van Donald Trump, het kwam voor velen als een verrassing. Hoe moet je omgaan met deze politieke onrust? Waar kun je nog wijsheid vinden als de massa in de ban is van collectieve angst en zich niet stoort aan feiten? Schuif aan bij deze filosofieworkshop en leer hoe je je moet verhouden tot de hysterische massa.

Wijsheid schuilt in de massa

‘Er schuilt wijsheid in de massa’, luidt een oud gezegde. Deze gedachte lijkt in tijden van ‘alternatieve feiten’ en sterke polarisatie niet langer op te gaan. Op het internet, het ultieme massamedium, wordt massaal angst en haat gezaaid. Bovendien worden we door 'filterbubbels' nauwelijks geconfronteerd met overtuigingen die tegengesteld zijn aan die van onszelf.

Groepsovertuigingen

Maar dit betekent niet dat we ons in onszelf moeten terugtrekken. Betekenissen en ideeën bestaan immers in interactie tussen groepen en individuen. Hoe moet je je als individu nu verhouden tot de hysterische massa? Hoe blijf je de angst de baas? En hoe kun je je op een bewuste manier begeven op het internet? Denk hierover na samen met Linde van Schuppen.

Over de spreker

Linde van SchuppenLinde van Schuppen studeerde filosofie en psychobiologie in Amsterdam en Nijmegen. Ze studeerde af in de cognitiefilosofie en doet sindsdien onderzoek naar de filosofie van waanideeën en psychose. Daarnaast geeft ze les op verschillende universiteiten.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen. Bekijk het complete programma.

De Nacht van de Filosofie is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.