Zoek in de site...

Nieuw Licht op opvoeden en oordelen | Debat met Daan Roovers

banner Nieuw licht defdef

21.00 - 21.45 uur | Steigerzaal

Hoe vorm je een oordeel in een door meningen, feiten en fake news gedomineerde wereld? En hoe ga je daar als opvoeder mee om? Bescherm je je kind zo lang mogelijk voor de grote boze buitenwereld? Of is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren wat er gebeurt zodat ze zich zelf een oordeel kunnen vormen? Filosofen Daan Roovers en Coen Simon werpen nieuw licht op opvoeden en oordelen. Filosoof Frank Meester leidt het gesprek.

Nieuw Licht

Nieuw Lichtis een initiatief van filosofen Coen Simon en Frank Meester. Zij laten hedendaagse denkers vanuit klassieke teksten nadenken over actuele vraagstukken. Met de filosofische pamfletreeks bieden ze tegenwicht aan de ‘vertwittering van het debat’.

Nieuw Licht op opvoeden

Daan Roovers vraagt zich af wat we nog kunnen leren van wat Jean-Jacques Rousseau in de 17e eeuw schreef over opvoeding. Ouders laten tegenwoordig hun kinderen vooral vrij om ze zelf te laten bepalen wat ze willen. Leert het kind dan nog wel dat verlangens niet grenzeloos vervuld worden? Volgens Daan Roovers kan Rousseau, die toch als de vader van de vrije opvoeding wordt beschouwd, ons helpen uit de huidige opvoedingsimpasse. Lees een interview met Daan Roovers.

Nieuw Licht op oordelen

Hoe kom je tot een eigen oordeel in een overvloed aan meningen, feiten en alternatieve feiten? Tweehonderd jaar geleden riep de Duitse filosoof Immanuel Kant de mens op om zich te bevrijden uit de ‘onmondigheid die hij aan zichzelf heeft te wijten’. ‘Heb de moed je van je éígen verstand te bedienen!’ schreef hij. En hup, de mening was geboren. Coen Simon vraag zich af hoe we onze oordeelskracht kunnen behouden in een tijd waarin we liever een voetbalanalist napraten dan ons neerleggen bij het besluit van een scheidsrechter en waarin we de origineelste mening willen hebben over trending topics.

Over de sprekers

Daan RooversDaan Roovers is filosoof en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werkt ze als programmamaker bij omroep Human en De Rode Hoed en was ze tot voor kort hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Samen met filosoof René Gude schreef ze het boek Kleine geschiedenis van de filosofie (2013). In april verschijnt Mensen maken: Nieuw licht op opvoeden.

Simon, CoenCoen Simon is filosoof en publicist. In 2012 won hij de Socratesbeker voor zijn boek En toen wisten we alles. Een pleidooi voor oppervlakkigheid (2011) en in 2013 schreef hij het essay voor de Maand van de Filosofie Schuldgevoel: Over de behoefte aan dingen die we niet nodig hebben. Eind maart verschijnt van zijn hand Oordeel zelf! Waarom niemand hetzelfde wil en iedereen hetzelfde doet.

Frank Meester is filosoof, columnist en muzikant. Samen met zijn broer Maarten publiceerde hij onder pseudoniem Gebroeders Meester diverse boeken over filosofie en religie. Hun boek Meesters in het hier en nu (2012) was genomineerd voor de Socratesbeker 2013. Frank Meester is samen met Coen Simon initiatiefnemer van de filosofische pamfletreeks Nieuw Licht.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen. Bekijk het complete programma.

De Nacht van de Filosofie is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.