Zoek in de site...

Lezing door religiewetenschapper Paul van der Velde

Rust en boeddhisme

21.45 - 22.15 uur | Karolingenzaal

Dat wij rust associëren met boeddhisme zegt meer over ons dan over Azië, zegt religiewetenschapper Paul van der Velde. Het is vooral een projectie van onze verlangens op de oosterse religie. Ga mee op reis met de oude Boeddha in het Westen.

Wishful thinking

Boeddhisme gaat toch over meditatie, zen worden en rust vinden? Volgens Paul van der Velde is dit beeld zeer selectief. Het Aziatische boeddhisme komt ons eerder voor als smakeloze kitsch en bijgeloof.

Theosofie

Het westerse boeddhisme vindt zijn oorsprong in de negentiende-eeuwse theosofie. Uit een gevoel van vervreemding gingen de theosofen in het Verre Oosten op zoek naar ‘universele wijsheid’. Wat ze meebrachten naar Europa was echter niet het boeddhisme ‘zoals het ooit geweest zou zijn’. Wat brachten ze wel mee? En wat kunnen wij leren van Boeddha in Azië? Lees alvast een interview met Paul van der Velde.

Over de spreker

(c) Marieke van der LeestPaul van der Velde is hoogleraar Aziatische religies aan de Radboud Universiteit. Tevens is hij verbonden aan het Centrum voor Thanatalogie. Zijn boek De oude Boeddha in een nieuwe wereld (2016) staat op de longlist van de Socratesbeker 2017. Ook publiceerde hij afgelopen jaar Sundarikatha, een dichtwerk in Sanskriet over Sundari, vrouw van de halfbroer van Boeddha, geïllustreerd met zijn eigen schilderijen.


Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen. Bekijk het complete programma.

De Nacht van de Filosofie is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.