Tegen de rust | Gesprek met filosofen Thijs Lijster en Ignaas Devisch

banner Tegen de rust

20.45 - 21.30 uur | Valkhofzaal

De wereld is zo complex en onoverzichtelijk dat je de neiging hebt je vast te klampen aan zaken waar je zelf wel controle over hebt. De inrichting van je huis bijvoorbeeld, of een persoonlijke onthaastingscursus. De grote vlucht inwaarts noemt filosoof Thijs Lijster dit en hij heeft weinig op met onze collectieve behoefte aan rust. Filosoof Ignaas Devisch benadrukt de zegeningen van de rusteloosheid en pleit voor een mateloos leven. Kom naar dit gesprek tussen twee filosofen die allebei een andere manier hebben om zich tegen onze rustzucht te verzetten.

Vluchten

In een wereld die steeds complexer wordt, proberen we de rust te bewaren binnen afgebakende grenzen, zowel op maatschappelijk, politiek en persoonlijk gebied. Is dat wel de juiste reactie?

In de moderne netwerksamenleving zijn problemen mondiaal. Of het nu gaat om klimaatverandering, werkeloosheid en armoede of uitbuiting. Ontwikkelingen aan de andere kant van de wereld hebben grote gevolgen voor ons leven en ons handelen laat op zijn beurt weer elders sporen na. In deze onoverzichtelijke wereld hebben we volgens Thijs Lijster de neiging om naar binnen te vluchten en zo weer grip te krijgen op ons persoonlijke leven.

Mateloosheid

Dat we ons leven telkens weer te vol inrichten en dat dagelijkse problemen ons boven het hoofd groeien, is iets van alle tijden. Maar deze rusteloosheid van ons bestaan zou weleens de bron van passie, verlangen en creativiteit kunnen zijn! We moeten volgens Ignaas Devisch in deze chaotische wereld dus niet op zoek gaan naar rust door ons persoonlijke leven te bewaken met ‘grenscontroles’, maar juist op een vruchtbare manier leren omgaan met onze onrust.

Over de sprekers

Ignaas_devisch-100Ignaasch Devisch is hoogleraar ethiek, filosofie en medische filosofie en verbonden aan de Universiteit Gent en Arteveldhogeschool. Hij is auteur van onder meer Rusteloosheid (2016), waarmee hij op de shortlist van de Socratesbeker 2017 staat.

Lijster, ThijsThijs Lijster is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie in Groningen. Hij publiceert regelmatig in De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. In 2009 won hij de essayprijs van Vrij Nederland, in 2010 de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek en in 2015 de Boekman Dissertatieprijs. Hij is auteur van onder meer De grote vlucht inwaarts (2016), waarmee hij op de shortlist van de Socratesbeker 2017 staat.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen. Bekijk het complete programma.

Deelname aan de Nacht van de Filosofie kost € 20,-
Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders betalen € 10,-

De Nacht van de Filosofie is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.