Zoek in de site...

Lezing door filosoof Paul van Tongeren

Paul van Tongeren

20.45 - 21.15 uur | Lindenbergzaal

Ben je ook altijd druk, ondanks zeeën van vrije tijd? Filosoof Paul van Tongeren helpt je de ware rust te vinden in je dagelijkse activiteiten.

Rust en beschaving

Rust is de bestaansvoorwaarde voor cultuur en beschaving, zei de katholieke filosoof Josef Pieper. Met lede ogen constateerde hij dat de naoorlogse Europeaan door al zijn bedrijvigheid niet meer aan rust toekwam. Zeventig jaar nadat Pieper zijn zorgen uitsprak, hebben we meer vrije tijd dan ooit. We gaan een aantal keer per jaar op vakantie, we hebben recreatieparken, er zijn professionele vrijetijdsbegeleiders en je kunt zelfs vrijetijdswetenschappen studeren.

Meer rust?

Toch hebben we ondanks al die vrije tijd geen rust gevonden. Sterker nog, we hebben het drukker dan ooit. Niet ‘ondanks’, maar juist ‘daardoor’. Paul van Tongeren legt uit dat we ware rust niet vinden buiten het werk, maar erin. Door aandachtig aanwezig te zijn bij de dingen die we doen, kunnen we betekenis geven aan elke activiteit en daardoor rust vinden.

Over de spreker

Paul van TongerenPaul van Tongeren is emeritus hoogleraar Wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit. In 2013 won hij de Socratesbeker voor zijn boek Leven is een kunst. Voor de serie Elementaire Deeltjes schreef hij Nietzsche (2016). Verder heeft Paul van Tongeren diverse boeken gepubliceerd over deugdethiek.

Dit is een onderdeel van de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen. Bekijk het complete programma.

De Nacht van de Filosofie is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.