Zoek in de site...

Uitreiking Socratesbeker 2017

22.15 - 23.00 uur | Steigerzaal

Ben je benieuwd naar de winnaar van de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het voorgaande jaar? Kom dan naar de uitreiking van de Socratesbeker!

Shortlist

De juryleden van de Socratesbeker, bestaande uit voorzitter Jenny Slatman (Tilburg University), Elma Drayer (schrijver en columnist), Sjoerd de Jong (journalist en ombudsman NRC media), Anna Luyten (publicist en journalist)  en Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine), kozen uit 71 ingezonden boeken onderstaande shortlist. Frits van Exter (oud-hoofdredacteur Trouw en Vrij Nederland) gaat met de genomineerde auteurs in gesprek.

DierentalenEva Meijer met Dierentalen, waarin ze allerlei filosofische vragen over taal, dieren en mensen bespreekt die worden opgeroepen door wetenschappelijk onderzoek naar complexe communicatiesystemen van dieren.

RusteloosheidIgnaas Devisch met Rusteloosheid: Pleidooi voor een mateloos leven, waarin hij stelt dat het eeuwenoude probleem dat we ons leven te vol inrichten weleens de bron van passie, creativiteit en verlangen zou kunnen zijn.

Waar geen wil is, is een wegHenk Oosterling met Waar geen wil is, is een weg: doendenken tussen Europa en Japan, over de verschillen en overeenkomsten tussen oosters en westers denken.

HersenbeestMarjan Slob met Hersenbeest: Filosoferen over het brein en de menselijke geest, waarin ze de kracht en zwakte verkent van de drang om de waarheid over onszelf te vinden met behulp van hersenwetenschappen.

De grote vlucht inwaartsThijs Lijster met De grote vlucht inwaarts: essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld, over allerlei manieren waarop wij ons in een steeds complexere wereld naar binnen richten en ons vastklampen aan zaken die we in de hand hebben.

Al deze denkers waren afgelopen jaar te gast bij Radboud Reflects. Ga naar de overzichtspagina van al hun lezingen met links naar verslagen en video’s:

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen. Bekijk het complete programma.

De Nacht van de Filosofie is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.