Zoek in de site...

Video's

banner Nacht van de Filosofie

Marli Huijer over rust

We moeten in ons alledaagse leven zoeken naar een ritmische herhaling van kleine rustmomenten, net als in een muziekstuk.

Marli Huijer geeft haar titel Denker des Vaderlands officieel over aan filosoof René ten Bos tijdens de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april in Theater de Lindenberg in Nijmegen. Het thema van de Nacht is Rust: Hoe kunnen we in deze chaotische wereld nog tot rust komen?

De Denkers in tijden van onrust | Inauguratie en discussie met de oude en nieuwe Denker des Vaderlands

Marli Huijer over publieksfilosofie

Als Denker des Vaderlands heb je volgens Marli Huijer de taak om liefde voor filosofie over te brengen op een groot publiek en het spreken en denken over de actualiteit naar een hoger niveau te tillen, maar zonder de filosofie te populariseren.

De Denkers in tijden van onrust | Inauguratie en discussie met de oude en nieuwe Denkers des Vaderlands

Joke Hermsen over rust

Joke Hermsen opent met haar lezing Melancholie en onrust de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april in Theater de Lindenberg in Nijmegen. Het thema van de Nacht is Rust: Hoe kunnen we in deze chaotische wereld nog tot rust komen?

Joke Hermsen over melancholie

We hebben vandaag een eenzijdige aandacht voor pathologische vormen van melancholie, maar volgens Joke Hermsen kan onze omgang met verlies ook een bron van creativiteit zijn – een boodschap die hard nodig is een onrustige tijd waarin men rouwt om de teloorgang van culturele waarden.

Melancholie en onrust | Lezing door filosoof Joke Hermsen

Daan Roovers over onrust

Daan Roovers gaat in debat met Nieuw Licht tijdens de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april in Theater de Lindenberg in Nijmegen. Het thema van de Nacht is Rust: Hoe kunnen we in deze chaotische wereld nog tot rust komen?

Daan Roovers over opvoeding

Rousseau wordt gezien als de vader van de negatieve opvoeding: het kind moet zoveel mogelijk vrijgelaten worden. Volgens Daan Roovers draait Rousseau’s opvoedingstheorie echter niet alleen om vrijheid, maar ook om aandacht, en daar kunnen we vandaag nog wat van leren.

Nieuwe licht op opvoeden en oordelen | Debat met filosofen Daan Roovers, Coen Simon en Frank Meester

Jan Bransen over rust

Rust gaat niet over stilte, maar over vrede met jezelf, doordat je zelfbeeld samenvalt met hoe je leeft.

Jan Bransen houdt een filosofieworkshop over ‘jezelf blijven’ tijdens de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april in Theater de Lindenberg in Nijmegen. Het thema van de Nacht is Rust: Hoe kunnen we in deze chaotische wereld nog tot rust komen?

Jan Bransen over jezelf zijn

Identiteit gaat volgens Jan Bransen over vrede vinden met jezelf door op de juiste manier te veranderen, door telkens opnieuw samen te vallen met wie je denkt dat je bent.

Jezelf blijven. Hoe doe je dat? | Filosofieworkshop door filosoof Jan Bransen

René ten Bos over rust

Bij ‘rust’ denkt René ten Bos aan drie zaken: de betekenisloosheid van het niets, diepe slaap en scholé, oftewel de ruimte en tijd waarin je vrij van werk kunt nadenken.

René ten Bos wordt officieel geïnaugureerd als nieuwe Denker des Vaderlands tijdens de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april in Theater de Lindenberg in Nijmegen. Het thema van de Nacht is Rust: Hoe kunnen we in deze chaotische wereld nog tot rust komen?

De Denkers in tijden van onrust | Inauguratie en discussie met de oude en nieuwe Denkers des Vaderlands

René ten Bos over wat hij gaat doen als Denker des Vaderlands

Als Denker des Vaderlands gaat René zich bezighouden met de thema’s transparantie, volk & elite en het Antropoceen. Verwacht van de nieuwe Denker geen quick fixes, want het is de taak van de filosoof om paradoxen te formuleren en mensen aan het denken te zetten.

De Denkers in tijden van onrust | Inauguratie en discussie met de oude en nieuwe Denkers des Vaderlands