Zoek in de site...

“Je hoeft het dagelijkse leven niet on hold te zetten om na te denken”

Filosoof Marli Huijer was twee jaar Denker des Vaderlands. Tijdens de Nacht van de Filosofie draagt ze haar titel over aan de Nijmeegse filosoof René ten Bos. Ze kijkt terug op een paar rijke jaren.

(c) Floris SchäferToen je net begon als Denker des Vaderlands zei je graag tussen de mensen te staan. Waarom filosofeer je graag samen met andere mensen?
“In de twee jaar dat ik Denker des Vaderlands was, kreeg ik stapels brieven van mensen. Als je een standpunt inneemt in het publieke debat weet je: daar komt een reactie op. Dat vind ik een enorme rijkdom. Denker des Vaderlands ben je niet in je eentje. Mensen die me schrijven, brengen me vaak op andere gedachten. Als ik een lezing geef en ik heb niet de kans om na afloop met het publiek in gesprek te gaan, vraag ik me af: waar doe ik het voor? Ik heb liever een stel woedende mensen voor mijn neus die het totaal niet met me eens zijn, dan dat ik helemaal geen reactie krijg. Reacties dwingen me om andere wegen in te slaan, naar nieuwe antwoorden te zoeken.”

Trek je je vaak terug om in alle rust na te denken?
“Ik heb altijd meer lol in denkers die in de drukte van het leven filosoferen. Ik probeer zelf altijd een kort filosofisch gesprek aan te knopen met iemand als ik in de trein of taxi zit. Je hoeft het dagelijkse leven niet on hold te zetten om na te denken. Je kunt met een vriendin gaan hardlopen en ondertussen een filosofisch gesprek voeren.”

Je neemt regelmatig stelling over politieke kwesties. Samen met bijna tweehonderd collega’s schreef je naar aanleiding van de vluchtelingencrisis een manifest “Wij zijn allemaal migranten”.  Waarom deed je dat? “De vluchtelingendeal die Europa met Turkije sloot, werd gezien als een vanzelfsprekende reactie. Op zo’n moment ga ik als filosoof tegendenken en presenteer ik een manifest als verzet tegen de gangbare mening dat er te veel vluchtelingen onze kant op komen.”

“Als het over vluchtelingen gaat, haal ik graag een filosoof als Immanuel Kant aan. Hij schreef dat mensen altijd recht hebben op gastvrijheid. Iemand die in nood verkeert, moet volgens hem ergens kunnen aankloppen en mag niet teruggestuurd worden. Die theorie kun je goed toepassen op de actualiteit. Dat vind ik zo belangrijk aan filosofie: je kunt een prachtige theorie bedenken, maar als je die theorie niet om kunt zetten in een handeling vind ik hem toch niet zo relevant.”

Marli Huijer spreekt tijdens de Nacht van de Filosofie over de kracht van onrust.

Nacht van de FilosofieDe
Nacht van de Filosofie vindt plaats op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders. betalen € 10,-

Koop tickets!