Zoek in de site...

Filosofen over rust, het milieu en opvoeding

Tijdens de Nacht van de Filosofie verwelkomen we filosofen uit het hele land. Ze spreken over het thema rust. Wat is het antwoord op de onrust van deze tijd? Hoe vinden we nog rust in een wereld waarin de informatie ons om de oren vliegt en we door moderne technologie 24/7 met elkaar in contact staan? We spraken alvast met zes filosofen. De interviews lees je nu online of download de hele bijlage (pdf, 13 MB) die in De Brug Nijmegen verscheen.

Volgens Joke Hermsen lijden we allemaal aan digibesitas. En dat terwijl we rust broodnodig is. Rust is politiek, stelt de schrijver van het Maand van de filosofie essay.

Nijmegenaar René ten Bos wordt de nieuwe Denker des Vaderlands. Lees hoe hij denkt over de milieuproblematiek, de politiek en té snelle oplossingen.

Paul van der Velde noemt het een misverstand dat Aziaten elke dag op een meditatiekleedje te vinden zijn. Over rust, boeddhabeeldje en Azië.

Marli Huijer vindt dat je het leven niet on hold hoeft te zetten om te denken. En denken, dat doe je samen met anderen, zegt de scheiden Denker des Vaderlands.

Je moet veranderen om jezelf te blijven, zegt Jan Bransen. Dat is minder paradoxaal dan het klinkt.

Wat leer je een kind over de wereld? Daan Roovers grijpt terug naar Jean-Jacques Rousseau, een 18e eeuwse denker die verrassend actueel blijkt te zijn.

Deze filosofen zijn allemaal te gast bij de Nacht van de Filosofie, die op 21 april plaatsvindt in Nijmegen. Tickets zijn nu verkrijgbaar.

Koop tickets!