Zoek in de site...

“Het is een misverstand dat Aziaten elke dag op een meditatiekleedje te vinden zijn”

Om rust te creëren in ons hectische leven zoeken we vaak ons heil in oosterse wijsheden. We doen aan yoga en mindfulness en zetten een boeddhabeeld in de vensterbank. Boeddhisme associëren we met rust. Maar klopt dat wel?

(c) Ted van AanholtReligiewetenschapper Paul van der Velde pakt een keer of zes per jaar zijn koffers om naar Thailand, Cambodja of Myanmar af te reizen. Hij is dan ook goed op de hoogte van het leven van alledag daar. “Het is een misverstand dat Aziaten elke dag op een meditatiekleedje te vinden zijn. Er wordt in het Westen meer gemediteerd dan in Azië. Zelfs onder boeddhistische monniken mediteert maar een minderheid.”

Boeddhabeelden

Niet de meditatie, maar het ritueel speelt in het oosters boeddhisme een grote rol, legt Van der Velde uit: “Je treft in veel huizen een kleine vereringsplek aan met een boeddhabeeldje en wat vruchten. Elke dag wordt het beeld vereerd met wierook, een banaan en soms een snoepje. Veel mensen dragen een afbeelding van Boeddha op zak of om hun hals.”

Bij ons gaat Boeddha niet in de broekzak of op een altaar. Van der Velde: “Er is hier vaak een mooie plek voor een boeddhabeeld vrijgemaakt bij het vijvertje waar vroeger de tuinkabouter met het hengeltje stond. Boeddha’s zie je ook steeds meer terug op begraafplaatsen.”

Geluk

In het dagelijks leven spelen zen en mindfulness voor veel westerlingen een belangrijke rol. Steeds meer mensen trekken zich terug om te mediteren om tot zichzelf te komen. Het wordt volgens Van der Velde een lifestyle die mensen associëren met geluk. “Dat is een menselijk verlangen waar niks mis mee is, maar je moet het wel in de juiste context plaatsen. Waarom zoeken mensen hun heil in zen en mindfulness? Wat me opvalt is dat er heel hoge eisen worden gesteld aan het leven. Ben je niet succesvol en voel je je ongelukkig? Dan wordt gezegd: jammer, dat is je eigen schuld. Dat is kwalijk.”

Paul van der Velde geeft tijdens de Nacht van de Filosofie een lezing over rust en boeddhisme.

Nacht van de FilosofieDe
Nacht van de Filosofie vindt plaats op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders betalen € 10,-

Koop tickets!