Lezing door filosoof Kris Pint
20.30 - 21.00 uur | Karolingenzaal
In reclames, televisieprogramma’s, magazines, posts op sociale media en vacatureberichten wordt ons constant een beeld voorgeschoteld van de ideale mens. Een individu dat actief is, sportief en flexibel en voortdurend klaar staat om nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe belevenissen op te zoeken. Maar is dit echt wie wij willen zijn? Ontdek samen met Kris Pint wat onze identiteit bepaalt en of we werkelijk voldoen aan het zelfbeeldmodel dat ons wordt voorgeschoteld door het marktdenken.
Zelfontwikkeling
Zelfontplooiing en zelfontwikkeling zowel op het gebeid van ons lichaam als van onze carrière vinden we heel belangrijk. En op sociale media maken we de voortgang hierin publiek. We zijn voortdurend bezig onszelf bij te sturen en ‘iets van ons leven te maken’. Dit continue streven naar persoonlijke groei en zelfverwerkelijking heeft echter een keerzijde: de moderne mens lijdt onder stress en onzekerheid. Als hij ten prooi valt aan een burn-out, worden zijn ideeën over zijn ideale zelf weggevaagd.
Verbeeldingsverzet
De prestatiemaatschappij confronteert ons met een paradox: we kunnen ons leven vrij vorm geven, maar voelen ons vaak ongelukkig. Toch dringt het productie- en consumptiemodel zich steeds meer op en bedreigt de culturele diversiteit. Filosoof Kris Pint pleit daarom voor verbeeldingsverzet. We moeten ‘nee’ zeggen tegen het actieve, productieve en consumerende pre-fab-zelf en op zoek naar alternatieve manieren van ‘onszelf-zijn’. Hij gebruikt hiervoor de metafoor van de tuinier en zijn tuin. Leer hoe de ondernemende tuinier de wilde tuin in zichzelf kan ontdekken.
Over de spreker
Kris Pint is schrijver en cultuurfilosoof. Hij doceert cultuurwetenschappen aan de Faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt.
Dit is een onderdeel van de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen. Bekijk het complete programma.
De Nacht van de Filosofie is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.