Zoek in de site...

Plastic zak | Lezing door filosoof Elize de Mul

Plastic zak

Wanneer we de tijd nemen om de plastic zak te zien als het ding wat het is, wat kunnen we dan van hem leren? Filosoof Elize de Mul neemt je mee in een esthetische ervaring van de plastic zak.

Doorzichtig

De alledaagse plastic zak is een onooglijk object. Hij wordt doorgaans pas kortstondig zichtbaar als we iets nodig hebben om onze lasten te verlichten. Heeft de zak zijn taak eenmaal volbracht, dan wacht hem een bestaan achter in een gangkast, fietstas, achterbak, vuilnisbelt of in de natuur. Een plastic zak is niet alleen vaak in letterlijke zin doorzichtig, deze transparantie kan ook als symbool gelden voor de wijze waarop we met onze artificiële omgeving omgaan.

We omringen ons tijdens ons leven met door de mens vervaardigde dingen die meer en meer het landschap bepalen waarin we leven. Vaak ‘zien’ we veel van deze technologische objecten niet eens meer, worden het schimmen en kijken we er als het ware dwars doorheen. De Mul vraagt ons de plastic zak eens goed te bekijken.

Voorafgegaan door een korte voordracht van dichter Johan Roos.

Over de spreker

Filosoof Elize de MulElize de Mul is filosoof. Ze is verbonden aan de Universiteit Leiden, waar ze promotieonderzoek doet naar de invloed van nieuwe technologieën op identiteit en privacy. Daarnaast doceert ze filosofie aan ArtEZ in Zwolle. In 2013 kwam haar boek Dansen met een plastic zak. Kleine filosofie van een onooglijk ding.

Schrijf je in voor Plastic fantastic?

Deelname aan Plastic fantastic? kost € 10,-
Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders € 5,-

Inschrijven

Terug naar het festivalprogramma.