Zoek in de site...

97% | Met theoloog Liesbeth Jansen over de liefde in digitale tijden

97%

21.55 en 00.00 uur

Wat als je na een lange dag werken uitgeput in de metro zit en je dating-app je laat weten dat je 97% love match zich in dezelfde metro bevindt, op minder dan 25 meter afstand? Maar wie van al die gezichten om je heen is het? Bekijk de korte film 97% en denk verder met theoloog Liesbeth Jansen over de ware liefde.

De liefde is overal. Dat is een voordeel, maar ook een nadeel: want hoe ga je haar dan vinden? En wat zoeken we precies? Wat is ware liefde, en ten koste van wat zoeken we haar? Liesbeth Jansen doet onderzoek naar de relatie tussen wat we zoeken in liefdesrelaties en religie, en vraagt zich af of we niet te veel verlangen van de liefde.

Liesbeth Jansen geeft niet alleen een lezing, maar gaat later op de avond ook met politicoloog Kiki Kolman in gesprek over liefde en macht.

Over de sprekers

Liesbeth Jansen is programmamaker, theoloog en doet als buitenpromovendus onderzoek naar de vraag of wat we tegenwoordig in liefdesrelaties zoeken vergelijkbaar is met wat we voorheen in religie zochten.

Kiki Kolman studeert Politieke theorie aan de Radboud Univeristeit en werkt als programmamaker debat bij arthouse LUX. In Trouw schreef zij onlangs het artikel Weg met de hegemonie van de witte filosoof

97%

Een korte film over de liefde vinden op de vreemdste plekken. Bert is negenentwintig jaar en op zoek naar de liefde. Hij heeft al zijn hoop gevestigd op een app die zelfstandig op zoek gaat naar een persoonlijke liefdesmatch. Een komedie over onze emotionele afhankelijkheid van technologie en de zoek naar de liefde. "We schreven het script voor 97% voordat Tinder überhaupt bestond. Hadden wíj die app maar op de markt gebracht; dan hadden we bakken met geld verdiend," grapt regisseur Ben Brand in een interview voor de Filmkrant. 97% is prijswinnaar van diverse filmfestivals.

Over de maker

Ben Brand studeerde in 2010 af als regisseur van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Met zijn afstudeerfilm Day by Day won hij de jury prijs voor beste korte film op het internationale Scottish Arts & Film festival in Edinburg. Met zijn commercial voor het Young Director Award-festival in Cannes (2011) won hij de Golden Hammer in Letland, de Silver Drum in Slovenië, een Cresta Award in New York. Ook werd deze tweemaal genomineerd voor de Cannes Lions en kreeg meer dan 50 miljoen views wereldwijd.

In 2013 maakte Ben ook twee korte films: Life is Beautiful (3D-animatie) en 97% (Live-action). Deze films zijn te zien geweest op meer dan 100 internationale filmfestivals en hebben talloze prijzen gewonnen, waaronder publieksprijzen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, een beste regisseursprijs op het filmfestival Cinefiesta in Puerto Rico en een ‘best animated short award’ op het Tirana International Film Festival in Albanië. 97% vertegenwoordigde Nederland ook in de categorie ‘Live action short film’ bij de Academy-awards (2014). Ook maakte hij de tele-film Find this dumb little bitch a throw her into a river die in Arnhem is opgenomen.

Radboud Reflects organiseert verdiepende lezingen voor iedereen over filosofie, religie, ethiek, samenleving en cultuur. www.ru.nl/radboudreflects

Creatief Film Platform DZIGA is een productiehuis in Nijmegen voor filmmakers en videokunstenaars. www.dziga.nl