Zoek in de site...

Avonturen bestaan niet | Dubbelcollege door filosofen Arjen Kleinherenbrink en Simon Gusman

Avonturen bestaan niet | Dubbelcollege met filosofen Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink

22.30 – 23.10 uur | Blue/Yellow Room, de Lindenberg

Wie wil er niet een spannend en zinvol leven? Een leven met een plot? Liever een avontuurlijk bestaan, dan een saaie kantoorbaan. Liever een dramatische zoektocht naar de ware, dan een doodgewoon liefdesleven. Liever waanzinnige reizen en epische festivals, dan alledaagse sleur. Kortom, we willen dat ons leven één groot avontuur is. Filosofen Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink leggen uit waarom dit een gevaarlijke misvatting is.

Vrijheid

Of het nu belangrijke politieke kwesties zijn of triviale aankopen, we proberen alles in het leven de allure te geven van een avontuur. In reclame worden producten aan de man gebracht met de belofte van avontuur en ook onszelf verkopen we op sociale media als nieuwsgierige types die in zijn voor nieuwe ervaringen. Avontuur lijkt te staan voor absolute vrijheid, maar volgens Gusman en Kleinherenbrink belemmert dit denken in avonturen juist onze vrijheid. Als je ervan uitgaat dat je leven een plot heeft en toewerkt naar een zinvol einde, beperk je jezelf juist in je vrijheid.

Groots en meeslepend

We hebben het idee dat alles in ons leven groots en meeslepend moet zijn en profileren ons graag op die manier naar de buitenwereld. Door die hang naar het avontuurlijke, voelt het leiden van een normaal leven als falen. Er lijkt geen ruimte meer te zijn voor het alledaagse. Sterker nog, het alledaagse heeft een negatieve klank gekregen.

Avonturen

Gusman en Kleinherenbrink laten in een dubbellezing zien dat ons leven helemaal niet de structuur heeft van een verhaal en dat dat maar goed is ook. We zijn collectief verslaafd aan avonturen, maar zien niet dat we de verhaalstructuur achteraf op ons leven leggen. Het échte leven heeft geen plot. Hoe is een avontuurloos leven mogelijk in een wereld die doorspekt is van avonturenverhalen?

Over de sprekers

Arjen KleinherenbrinkFilosoof Arjen Kleinherenbrink is metafysicus aan de Radboud Universiteit. Vorig jaar verscheen van hem Alles is een machine. In 2018 verschijnt Avonturen bestaan niet, dat hij samen met Simon Gusman schreef.Simon GusmanFilosoof Simon Gusman onderzoekt als promovendus aan de Radboud Universiteit de notie van subjectiviteit in de werken van Jean-Paul Sartre. Hij houdt zich bezig met thema’s als keuzevrijheid en de subjectieve ervaring. Binnenkort verschijnt het boek Avonturen bestaan niet van hem en Arjen bij Uitgeverij Boom.

Hanneke Nooijen sprak alvast met Simon Gusman. “Protesteren is niet altijd avontuurlijk”

Lees het interview met Arjen en Simon dat Radboud Recharge maakte.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.

Bekijk het volledige programma.

Inschrijven