Zoek in de site...

Oosterse filosofie in het Westen | Lezing door filosoof Jan Bor

Banner oosterse filosofie

Zaterdag 7 april 2018 | 20.30 – 21.10 uur | Lindenbergzaal

Radboud Reflects in samenwerking met Filosofie Oost-West

Wat zoeken we toch in Oosterse filosofie? Volgens filosoof Jan Bor is er in de Westerse filosofie aan rationaliteit geen gebrek, maar ontbreekt het hart. Dat zoeken we in de Chinese en Indiase filosofie. De hippies zochten verlichting in geestverruimende middelen. Wie serieuzer waren zochten het in de Oosterse filosofie. Hoewel het Oosterse en het Westerse denken elkaar vaker over en weer beïnvloed hebben, is het nieuw dat men in de jaren 60 verder ging dan de theorie alleen: men ging mediteren.

Vaker ontdekt

Het Oosten is vaker ontdekt. Zo zijn Schopenhauer en Nietzsche beiden beïnvloed door het boeddhisme, waarvan toen de eerste vertalingen beschikbaar kwamen. Nieuw in de sixties was dat men niet alleen de theorie volgde, maar deze ook probeerde te praktiseren.

Mediteren consumptieartikel

Sindsdien wordt er ook in het Westen wat af gemediteerd, tegenwoordig vooral om mindful te worden. Heeft dat nog wel iets met de Oosterse inzet van doen of is mediteren ook gewoon een consumptieartikel geworden?

Na afloop van zijn lezing wordt Jan Bor geïnterviewd door filosoof Ferial Saatchi.

Over de sprekers

Bor, JanJan Bor is filosoof en publicist. Zijn onderzoek beweegt zich tussen het Westerse en Oosterse denken en wijst op een onzegbare kant van de dingen. Hij is verbonden aan de stichting Filosofie Oost-West.



Saatchi FerialFerial Saatchi is filosoof. Momenteel werkt zij aan haar promotieonderzoek, waarin zij de betekenis van normativiteit en cultuur in het werk van Friedrich Nietzsche herinterpreteert en bruikbaar maakt voor deze tijd. Hiernaast is Ferial werkzaam als docent filosofie op het Trinitas Gymnasium en is als lid van de kernraad verbonden aan Filosofie Oost- West.

Dit is een onderdeel van De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.

Bekijk het volledige programma.

De Nederlandse Stichting Filosofie Oost-West (FOW) is opgericht in 1994 als kennisnetwerk op het gebied van wereldfilosofie. De missie van FOW is om in dialoog met niet-westerse denktradities kennis te ontwikkelen en te delen. Met een team van meer dan vijftig experts streeft FOW ernaar om de interculturele dialoog op gang te brengen tegen de achtergrond van een sterk veranderende wereld. FOW organiseert diverse activiteiten om hier vorm aan te geven.