Zoek in de site...

Filosofisch veldwerk | Interactieve lezing door filosoof Florentijn van Rootselaar

Filosofisch veldwerk | Interactieve lezing door filosoof Florentijn van Rootselaar

20.30 - 21.10 | Valkhofzaal, de Lindenberg

Een klimaatramp bedreigt ons voortbestaan, robots nemen ons werk over, nieuws is fake news geworden – hoe te leven in die onherbergzame wereld? Die vraag onderzocht filosoof en journalist Florentijn van Rootselaar samen met de grote denkers van deze tijd in zijn boek Filosofisch veldwerk. In een interactieve lezing  probeert hij een antwoord te vinden op deze vraag.

Verbinding maken

In zijn optreden gaat Van Rootselaar op zoek naar een verbinding met die wereld: met het water, met de gemeenschap, met de tijd. Hoe ziet die wereld eruit? Spelen landen nog een rol nu we kampen met mondiale klimaatproblemen? Of ligt straks alle nadruk op de plekken op aarde waar we nog droge voeten hebben?

Rol van de verbeelding

Wat te doen? Kunnen we beter luisteren naar de wereld? Of moeten we eerst een stem geven aan de bomen en de zeeën, maar ook de vliegtuigen en de schepen? Moeten we onze verbeelding gebruiken? En zou het kunnen dat juist die wereldcrisis kan zorgen voor een nieuwe, betere relatie met de wereld?

Over de spreker

Florentijn van RootselaarFlorentijn van Rootselaar is filosoof, journalist, redacteur van Filosofie Magazine en auteur van Filosofisch veldwerk. Grote filosofen van nu over leven in barre tijden. (2018).Florentijn van Rootselaar gaat met grote hedendaagse filosofen als Peter Sloterdijk, Martha Nussbaum, Tu Weiming, Michael Puett en Roger Scruton in gesprek; zij bieden nieuwe manieren van luisteren naar de wereld en onszelf. Bekijk het videodossier.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.

Bekijk het volledige programma.

Inschrijven