Zoek in de site...

Jaren van verzet. 1943, 1968, 2018 | lezing door historicus Lennert Savenije

Jaren van verzet. 1943, 1968, 2018 | lezing door historicus Lennert Savenije

21.40 – 22.10 | Karolingenzaal, de Lindenberg

Wat moet je doen als je land opeens wordt overgenomen? Is het verstandig om mee te werken met de bezetter? Of moet je juist in opstand komen? Dit zijn vragen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voortdurend aan de orde waren, van Parijs tot in Nijmegen. Hoe kwam men in Nijmegen in opstand tegen de Duitse bezetter? Historicus Lennert Savenije schijnt in zijn aankomende boek 'Nijmegen, collaboratie en verzet' nieuw licht op het Nijmeegse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jaren van verzet

Tijdens de Nacht van de Filosofie geeft hij alvast een voorproef aan de hand van voorbeelden uit 1943. Wat bewoog Nijmegenaren 75 jaar geleden tot verzet? Wat maakt de lokale oorlogsgeschiedenis in historisch en filosofisch opzicht interessant? Deze vragen zijn nog eens extra van betekenis omdat 2018 door het Nationaal Comité 4 en 5 mei is uitgeroepen tot ‘jaar van verzet’. De verzetsgeschiedenis spreekt namelijk tot de verbeelding en verdient het om herdacht te worden. Toch?

Over de spreker

Lennert SavenijeLennert Savenije is historicus aan de Radboud Universiteit. In april 2018 komt zijn boek uit, Nijmegen, collaboratie en verzet over de spanning tussen collaboratie en verzet in het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.

Bekijk het volledige programma.

Inschrijven