Zoek in de site...

De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis | Lezing door cultuurwetenschapper Geert Buelens

De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis

19.30 - 20.10 uur  | Valkhofzaal, de Lindenberg

In zijn overrompelende cultuurgeschiedenis De jaren zestig kantelt dichter, essayist en columnist Geert Buelens het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan. Speciaal voor de Nacht van de Filosofie componeerde hij een multimediale lezing over ingrijpende veranderingen in denkpatronen van en over die tijd. Verwacht niet dat hij Foucault fileert of Derrida nog eens deconstrueert. Verwacht wel een wervelende en toegankelijke voordracht met muziek en film waarin zelfs de omnivoorste culturo verrassende ontdekkingen doet.

Populaire cultuur

Voor het eerst worden de roemruchte jaren 60 vanuit een mondiaal perspectief beschreven. Geert Buelens laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Een cruciale rol speelde de populaire cultuur die tot op de dag van vandaag zowel inspirerend als controversieel is.

Wereldwijd laboratorium

Aan de hand van honderden films, tv-programma’s, romans, gedichten, liedjes, kunstwerken en ontwikkelingen in de wereld van mode, architectuur, fotografie en design, toont Buelens hoe de kunst van de jaren zestig een wereldwijd laboratorium was voor ideeën die pas vele jaren later door de samenleving zouden worden overgenomen. The Beatles delen in dit boek het podium met The Sound of Music én met Liu San Jie – een van de populairste Chinese films aller tijden. En waar we de Koude Oorlog vaak beschouwen als een relatief stabiele periode van wankele vrede, wijst Buelens op de machts- en mentaliteitsverschuiving die met name de dekolonisatie met zich meebracht.

Buelens verbreedt onze blik en laat zien dat “de jaren zestig” niet alleen wortelt in de introductie van de pil (1962), Provo (1965) en de Summer of Love (1969) maar ook in de dekoloniatie van een zeventiental Afrikaanse landen in 1960.

Lees alvast dit uitgebreide artikel in de Volkskrant over 'De jaren zestig' van Geert Buelens.

Over de spreker

Geert BuelensGeert Buelens is dichter, essayist en columnist. In zijn nieuwe boek De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis (2018) werpt hij een verfrissend licht op de jaren zestig en laat hij zien hoe geopolitieke en culturele ontwikkelingen zorgden voor een omwenteling van waarden die de basis vormen van onze huidige populaire cultuur.

VPRO Marathoninterview met Geert Buelens

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.

Bekijk het volledige programma.

Inschrijven