Zoek in de site...

De jeugd van tegenwoordig | Gesprek met Femke Kaulingfreks en Stijn Sieckelinck

De jeugd van tegenwoordig

22.30 - 23.10 uur | Steigerzaal, de Lindenberg

Het gaat nooit goed met de jeugd van tegenwoordig. Dat was in de jaren 60 zo en dat is nu niet anders. Toen was het werkschuw tuig dat overloopt van de idealen maar geen zoden aan de dijk zet, vandaag de dag is de jeugd verwend, denkt overal recht op te hebben maar nergens voor te hoeven werken en is engagement ver te zoeken. Filosofen Femke Kaulingfreks en Stijn Sieckelinck nemen de jeugd onder de loep en laten zien dat het toch iets ingewikkelder ligt.

Engagament

Wat is de erfenis van mei ‘68? Hoe verschilt de jeugd van tegenwoordig van de jeugd van toen? En hoe zit dat met opvattingen over politiek en engagement? Is het echt droevig gesteld met de jeugd?

Volgens Femkie Kaulingfreks zijn jongeren veel geëngageerder dan wij denken, maar bedrijven zij een vorm van straatpolitiek die niet binnen de kaders van de institutionele politiek past. En wat als ze wél geëngageerd zijn, maar zich van de samenleving afkeren en radicaliseren? Volgens Stijn Sieckelinck moeten we ervoor waken hun idealen te criminaliseren en ze niet de-radicaliseren, maar re-radicaliseren.

Politiek filosoof Stefan Schevelier leidt het gesprek.

Over de sprekers

Femke KaulingfreksFemke Kaulingfreks is politiek filosoof en antropoloog. In haar nieuwe boek Straatpolitiek. Op zoek naar nieuw engagement (2017) laat zij zien dat ook de jongeren van de straat op hun manier deel uit maken van de politiek. Juist door zich af te zetten tegen de politieke orde nemen ze deel aan het politieke toneel.



Stijn SieckelinckStijn Sieckelinck studeerde sociale en wijsgerige pedagogiek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Als onderzoeker is hij verbonden aan het Institute for Societal Resilience (VU). In zijn boek Reradicaliseren (2017), geeft hij een pedagogische visie op de radicalisering van jongeren.



Stefan SchevelierStefan Schevelieris politiek filosoof en studievoorlichter filosofie aan de Radboud Universiteit. Daarnaast ontwierp hij Demos, een democratiespel voor het mbo.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.

Bekijk het volledige programma.

Inschrijven