Jong en geleerd | Pitches door filosofen Eva Groen-Reijman, Jan Bergen, Elena Nicoli en Annemarie van Stee
19.30 - 20.10 uur en 20.30 - 21.10 uur | Blue/Yellow Room, de Lindenberg
Radboud Reflects in samenwerking met The Young Philosophers van de Nederlandse Onderzoeksschool Wijsbegeerte (OZSW)
Elk jaar promoveren in Nederland zo’n twintig jonge filosofen op de meest uiteenlopende onderwerpen. Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van hun onderzoek? Wat vinden ze zo boeiend aan hun onderwerp? En wat kun je ervan opsteken? Tijdens de Nacht van de Filosofie geven vier van deze young philosophers een pitch van twaalf minuten waarin zij hun enthousiasme over hun werk met het publiek delen.
19.30 – 20.10 uur
Targeting, spinning en framing
Politieke partijen hebben niet meer genoeg aan neutrale informatieversterking aan de burger, constateert Eva Groen-Reijman. Als ze kiezers voor zich willen winnen, ontkomen ze er niet aan om in hun campagnes moderne technieken als targeting, spinning en framing in te zetten. Maar wanneer dienen die communicatietechnieken een democratisch doel en wanneer ontaarden ze in manipulatie en misleiding?
Radicaal andere omgang met kernenergie
Van ingenieur tot techniekfilosoof. Dat is in een notendop de carrière van Jan Bergen. Hij ging in zijn promotieonderzoek op zoek naar de morele voorwaarden waaraan ontwikkeling en gebruik van kernenergie moeten voldoen. Een belangrijke inspirator is voor hem de Frans-Joodse denker Emmanuel Levinas met zijn denkbeelden over verantwoordelijkheid en de Ander. In de geest van Levinas pleit Jan voor een radicaal andere omgang met kernenergie.
Over de sprekers
Eva Groen-Reijman (1983) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In februari 2018 promoveerde ze cum laude op de legitimering van politieke campagnes aan dezelfde universiteit. Tegenwoordig werkt ze aan de Universiteit Wageningen, waar ze onderzoek doet naar de ethiek van nudging van voedselkeuzes. Eva is lid van het landelijk bestuur van GroenLinks.
Jan Bergen (1986) studeerde productontwikkeling aan de Hogeschool van Antwerpen. Daarnaast is hij MSc in Industrial Ecology (Universiteit Leiden). In december 2017 promoveerde hij in de techniekfilosofie aan de TU Delft. Sinds 2018 is hij onderzoeker aan de TU Twente, waar hij onderzoek doet naar de vraag hoe technologieën onze moraliteit vormgeven.
20:30 – 21:10 uur
Epicurese leefstijl: plezier als het hoogste goed
Naar verluid wisten de epicuristen zich niet te beheersen. Ze aten en dronken te veel en laafden zich aan luxe. Volgens Elena Nicoli wordt het epicurisme vaak verkeerd begrepen. De labels egoïsme, losbandigheid en zedeloosheid worden er onterecht op geplakt. Hoewel het waar is dat de epicuristen ‘plezier’ als het hoogste goed beschouwden, betekent dit niet dat ze een losbandige leefstijl predikten. Wat leerde Epicures ons dan wel over plezier? En wat zou het vandaag de dag betekenen om er een epicurese leefstijl op na te houden?
Zelfinzicht: filosofie versus neurowetenschappen
Welke wetenschappen geven je zinnige informatie over jezelf, je liefdesleven en de problemen die zich daarin voordoen? De neurowetenschappen natuurlijk! Of gaan die toch vooral over hersenactiviteit? Dan toch maar te rade gaan bij de filosofie, de koningin van de wetenschappen. Maar is die inmiddels niet veel meer dan hun gedateerde voorloper? Annemarie van Stee vertelt welke verschillende types zelfinzicht we van neurowetenschap en filosofie kunnen verwachten.
Over de sprekers
Elena Nicoli (1987) studeerde klassieke talen aan de Universiteit van Bologna. Afgelopen september promoveerde ze aan de Radboud Universiteit op een onderzoek naar de receptie van De rerum natura, een gedicht van de epicureeër Lucretius, in de vroege Renaissance. Ze werkt nu aan een vervolgonderzoek, eveneens aan de universiteit in Nijmegen.
Annemarie van Stee (1983) behaalde haar bachelor aan University College Utrecht en masters in de Cognitieve neurowetenschappen en de Filosofie aan de Radboud Universiteit (alle drie cum laude). In juni 2017 promoveerde ze aan de Universiteit Leiden op de bijdragen van de neurowetenschappen en filosofie aan zelfinzicht. Tegenwoordig werkt ze als onderzoeker in de filosofie aan de Radboud Universiteit. Daarnaast schrijft en spreekt ze regelmatig voor een breed publiek.
Meer jonge filosofen over hun promotie-onderzoek op www.theyoungphilosophers.org.
Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie
Dit is een onderdeel van Mei ’68. De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.
Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.
Bekijk het volledige programma.