Zoek in de site...

Macht en verbeelding | Openingslezing door publicist en programmamaker Femke Halsema

Macht en verbeelding | Openingslezing door publicist en programmamaker Femke Halsema

19.30 - 20.10 uur | Lindenbergzaal, de Lindenberg

Wat is de rol van onze verbeelding in de politiek? Maakt het nieuwe horizonten zichtbaar, of moeten we ook waken voor doorgeslagen idealen? Als schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie, gaat Femke Halsema in op de lastige verhouding tussen macht en verbeelding.

Verbeelding en democratie

In de jaren zestig verbeeldden de revolutionaire jongeren zich op intellectuele en artistieke wijze een betere wereld. Gedijt de democratie inderdaad op verbeelding, zoals zij dachten? Of moeten we juist oppassen dat de intellectuele verbeelding geen voedingsbodem wordt voor gevaarlijke politieke ideeën? Kunnen we een balans vinden tussen een gezonde portie verbeeldingskracht en het verdelen van de democratische macht?

Femke Halsema onderzoekt in haar openingslezing of verbeeldingsrijke vergezichten zich laten verzoenen met politieke praxis. Schrijver Jannah Loontjens gaat na afloop met haar in gesprek.

Over de sprekers

Femke Halsema. Foto: Stephan VanfleterenFemke Halsema is publicist, programmamaker en bestuurder. Van 1998 tot 2011 was zij namens GroenLinks lid van de tweede kamer. Na haar politieke carrière is zij vooral bekend geworden als auteur. Dit jaar schrijft ze het essay voor de Maand van de Filosofie.Jannah LoontjensJannah Loontjens is filosoof en schrijver. Daarnaast is ze gepromoveerd als literatuurwetenschapper. In 2018 komt haar nieuwe boek Wie Weet uit. Tijdens de opening zal zij met Femke Halsema in gesprek gaan.


Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.

Bekijk het volledige programma.

Inschrijven