Zoek in de site...

Marx | Theatermonoloog door acteur Frank Lammers

Marx | Theatermonoloog door acteur Frank Lammers

22.45 - 00.00 uur | Lindenbergzaal, de Lindenberg

Acteur Frank Lammers sluit de Nacht van de Filosofie af met de theatermonoloog Marx.

200 jaar Karl Marx

In 2018 is het precies 200 jaar geleden dat de Duitse filosoof en econoom Karl Marx geboren werd. In de gelijknamige voorstelling kijkt Marx als een levende dode terug op zijn leven en denken.

Bekijk de trailer van de voorstelling;


Een leven dat werd geteisterd door ziekte, armoede en conflicten, maar dat ook veel engagement en liefde kende. Na zijn dood werd Marx zowel aanbeden als vervloekt, want zijn goede intenties plaveiden ook de weg naar de hel: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’. 

Marx kijkt in deze theatermonoloog met de ogen van nu terug op zijn erfenis, met een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

Actuele relevantie

Theatermaker Stefaan van Brabandt: “200 jaar na zijn geboorte heeft Marx’ denken nog steeds grote actuele relevantie. Zijn kritische analyse van mens en samenleving, van de machten en structuren die de mens ketenen, is in onze tijd van besparingen, winst- en groeidenken nog steeds aan de orde.

Leven we om te werken of werken we om te leven? Wat betekent werk en kunnen we er ons als mens in ontplooien? Met dat soort vragen confronteert Marx ons vandaag de dag nog steeds.”

Bekijk ook de korte filmpjesreeks van filosofie.nl om erachter te komen wat Marx zou hebben gedacht over Bitcoins, basisinkomen, deeleconomie en spaargeld.

Over de  acteur

Frank Lammers is een Nederlands acteur en bekend van verschillende films en televisieseries. Voor deze theatermonoloog kruipt hij in de huid van Karl Marx.

Radboud Reflects in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel

Bekijk het volledige programma.

Het Zuidelijk Toneel
De blik van en de ontmoeting met de ander vertellen ons via een omweg iets over onszelf.
Zo omschrijft artistiek leider Piet Menu het leidmotief van Het Zuidelijk Toneel.
“Ik ging mezelf pas Belg voelen toen ik in Nederland ging wonen. De ontmoeting met ‘de ander’ bracht meer inzicht in mezelf, nieuwe wereldbeelden en gevoelens als respect, begrip en jaloezie.”

Piet Menu heeft sinds september 2015 de artistieke leiding over Het Zuidelijk Toneel.  Samen met een diverse groep theatermakers uit Nederland en Vlaanderen bouwt hij aan een open en veelkleurig theaterhuis. Ieder brengt een eigen vorm en beeldtaal in, maar wat HZT en deze makers bindt is het engagement en de voortdurende drang om in dialoog te gaan en ontmoetingen te organiseren.
“Ik laat me leiden door drie behoeftes: die aan kennis, die aan herkenning en die aan verrassing. Die laatste is misschien wel het moeilijkst te vatten. De verrassing zit hem in het toelaten van het onbekende.”

Jaarlijks presenteren Het Zuidelijk Toneel en Stefaan van Brabandt een nieuwe filosofen-monoloog. In 2017 was dat Socrates, dit jaar is het Marx en begin 2019 is het Spinoza.
In Vlaanderen wordt Karl Marx gespeelt door Johan Heldenbergh en in Nederland door Frank Lammers.

Marx
Concept, tekst en regie
Stefaan van Brabandt
Spel
Frank Lammers (in Nederland) en Johan Heldenbergh (in Vlaanderen)
Nederlandse première
6 februari 2018, Parktheater Eindhoven
Nederlandse tournee
3 februari t/m 27 maart
Meer informatie www.hzt.nl/speelt/marx