Zoek in de site...

Lof van de Melancholie | Lezing door filosoof Ben Schomakers

Lof van de melancholie

22.40 - 23.10 uur | Marikenzaal, de Lindenberg

Iedereen wil graag een leuk en gelukkig leven. We streven dan ook naar zoveel mogelijk geluk en zo min mogelijk verdriet. Maar ook pijn en verdriet horen bij het leven. En is verdriet niet juist wat ons ook mens maakt? Filosoof Ben Schomakers legt uit wat de waarde is van de tragische aspecten van ons leven.

Melancholie

Verdriet doet pijn. En we kunnen ons soms hopeloos verliezen in de melancholie. Maar kunnen we ons een leven voorstellen zonder verdriet? Is het leven wel bedoeld om alleen maar leuk te zijn?

In zijn boek Het begin van de melancholie, betoogt Ben Schomakers dat we ons hoofd niet moeten afwenden van verdriet. Verdriet kan van grote waarde zijn en geeft ons niet alleen inzicht in wie wij zelf zijn, maar ook in wat de mens is.

Ben Schomakers spreekt over onze omgang met verlies, verdriet, verlangen en melancholie en de waarde van het tragische voor ons leven.

Over de spreker

Ben SchomakersBen Schomakers is filosoof en classicus. Hij is bezig met een vertaling van de volledige Metafysica van Aristoteles. In zijn boek Het Begin van de Melancholie, dat in februari 2018 uitkomt, schrijft hij over het belang van verdriet en melancholie in ons leven.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.

Bekijk het volledige programma.

Inschrijven