Reradicaliseren. Ronselen voor een betere wereld | Lezing met pedagoog Stijn Sieckelinck
19.40 - 20.10 uur | Marikenzaal, de Lindenberg
Jongeren voelen zich van nature aangetrokken tot een radicaal andere wereld en dus ook tot een radicaal gedachtegoed. Door ze te leren dat radicaal per definitie fout is, maak je het juist aantrekkelijk. Reradicaliseren biedt een alternatief voor de oplossing van extremisme stelt pedagoog Stijn Sieckelinck.
Niets mis met conflict
Door jongeren te laten inzien dat je ook op een andere manier kan strijden voor je idealen in plaats van met geweld kun je een antwoord bieden op extremisme. Want de wil om dingen te veranderen, daar is op zich niets mis mee. Niet deradicalisering, maar reradicalisering is volgens Sieckelinck het devies.
Reradicalisatie houdt in dat we jongeren leren dat er niets mis is met conflict. Sieckelinck: ‘We leren jongeren te weinig hoe ze hun conflicten kunnen uitvechten zonder hun tegenstander te vernietigen. Vreedzaam leren vechten binnen de lijnen van de wet, daar gaat het om.’
Over de spreker
Stijn Sieckelinck studeerde sociale en wijsgerige pedagogiek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Als onderzoeker is hij verbonden aan het Institute for Societal Resilience (VU). In zijn boek Reradicaliseren (2017), geeft hij een pedagogische visie op de radicalisering van jongeren.
Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie
Dit is een onderdeel van De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.
Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.
Bekijk het volledige programma.