Zoek in de site...

Straatvloggers en relschoppers: nieuwe politieke stemmen | Lezing door filosoof Femke Kaulingfreks

Straatvloggers en relschoppers: nieuwe politieke stemmen | Lezing door filosoof Femke Kaulingfreks

21.40 - 22.10 uur | Marikenzaal, de Lindenberg

Wie bepaalt wat politiek is? En wat politieke handelingen zijn? Waarom vatten we het ongenoegen van rappers, straatvloggers en rellende jongeren niet op als een vorm van politieke betrokkenheid? Volgens filosoof en antropoloog Femke Kaulingfreks bedrijven zij “straatpolitiek”.

Straatpolitiek

De weg naar het stemhokje weten jongeren slecht te vinden, maar dat betekent niet dat ze niet geëngageerd zijn. Sommige hedendaagse opstandige jeugdhelden zijn volgens Kaulingfreks te vergelijken met James Dean, die ooit als rebel without a cause de boel flink opschudde.

De politieke betrokkenheid van jongeren verlegt zich volgens haar steeds meer van de institutionele politiek naar de straat en het internet. Wanneer we onderzoeken wat deze “straatpolitiek” inhoudt, zien we dat ook jongeren die niet in het politieke plaatje lijken te passen, wel degelijk een politieke stem hebben.

Over de spreker

Femke KaulingfreksFemke Kaulingfreks is politiek filosoof en antropoloog. In haar nieuwe boek Straatpolitiek. Op zoek naar nieuw engagement (2017) laat zij zien dat ook de jongeren van de straat op hun manier deel uit maken van de politiek. Juist door zich af te zetten tegen de politieke orde nemen ze deel aan het politieke toneel.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.

Bekijk het volledige programma.

Inschrijven