What if? | Lezing met filosoof Jeroen Hopster

What if?

19.40 - 20.10 uur | Karolingenzaal, de Lindenberg

Wat als je toch naar die andere universiteit was gegaan? Wat als je besloten had om toch door te studeren in plaats van te werken? Wat als je toch voor dat andere huis was gegaan? Vraag je je wel eens af hoe het allemaal anders had kunnen lopen? Kom luisteren naar Jeroen Hopster over de invloed van what-if-vragen op ons leven.

Keuzes

In het leven banen we ons een weg in een landschap van mogelijkheden. We krijgen te maken met keuzes die ons leven zouden kunnen veranderen. Tegelijkertijd brengen deze keuzes vragen met zich mee over hoe het anders had kunnen lopen. In onze verbeelding spelen we voortdurend met het idee ‘wat-als?’.

Waardering van het leven

Jeroen Hopster buigt zich in een lezing over deze zogenaamde what if-vragen. What-if-vragen dragen volgens hem bij aan onze waardering van het leven. We bevinden ons voortdurend in een wereld die aan de ene kant barst van de mogelijkheden, maar waarin we aan de andere kant slechts één keer kunnen leven. Maar ook de dingen die niet gebeurd zijn, hebben invloed op de werkelijkheid.

Over de spreker

Jeroen HopsterJeroen Hopster is filosoof en promovendus aan Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij essayist en journalist. In 2018 verschijnt De andere afslag: hoe had het anders kunnen lopen? een filosofische analyse van evolutionaire, historische, persoonlijke what-if-vragen.

Schrijf je in voor de Nacht van de Filosofie

Dit is een onderdeel van De verbeelding aan de macht | Nacht van de Filosofie in Nijmegen.

Deelname kost € 20,-. Studenten, scholieren, medewerkers van de Radboud Universiteit, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud betalen € 10,-.

Bekijk het volledige programma.