Zoek in de site...

Burn-out; een maatschappijkritiek | Lezing door theoloog Erik Borgman

Burn out; een maatschappijkritiek

21.15 - 21.45 uur | Restaurant, De Waagh

Heb je zelf een burn-out gehad, of ken je iemand die is opgebrand? Steeds meer mensen bezwijken. Hoe kunnen we beter omgaan met de druk van het leven? Kom luisteren naar theoloog Erik Borgman die stelt dat we ons niet zo moeten richten op de onzekerheid van de toekomst, maar dat we meer kunnen genieten van de reis er naar toe.

Treinreis

Je kunt je leven zien als een weg naar de toekomst. Als je dat doet, zijn er twee opties: je kunt de weg zien als iets wat ons van de toekomst scheidt, want we zijn er immers nog niet. Zoals je vakantie, wanneer je met het vliegtuig gaat, ook pas begint zodra je op de bestemming aankomt. Maar je kunt de weg ook zien als iets dat ons met de toekomst verbindt, zoals een treinreis eigenlijk al deel van je vakantie is. Zijn wij in staat om te genieten van de reis als de bestemming onzeker lijkt?

Altijd ver weg

Voor Erik Borgman heeft het antwoord op die vraag te maken met het godsbeeld dat je hanteert. Zie je God als altijd verder weg en daarom nooit te bereiken? Of betekent Gods afstand juist dat er steeds nieuwe aspecten van Hem te ontdekken zijn?

Over de spreker

Erik BorgmanErik Borgman is hoogleraar Systematische theologie aan Tilburg University. Met zijn cultuurkritische perspectief is hij regelmatig te zien en beluisteren in de media over religieuze en maatschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast publiceerde hij verschillende publieksboeken, o.a. over kerk en samenleving.

Dit is een onderdeel van Wanderlust, Theologisch Festival over reizen.

Bekijk het volledige programma.