Anger and Forgiveness | Lecture by philosopher Martha Nussbaum (Lezing)

maandag 12 december 2016Plaats in mijn agenda
19:30 tot
Stadsschouwburg, Keizer Karelplein 32h, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects en ISVW
Spreker
Philosopher Martha Nussbaum

Nussbaum uitverkocht

Foto: Paul Scheulderman - i-Publishing ©

Inschrijven is niet meer mogelijk. De lezing is uitverkocht.

This lecture is in English.

Boze burgers

De burger is boos! Woede is de overheersende publieke emotie. Vergeving is echter niet het juiste tegengif stelt Martha Nussbaum. Vergeving gaat altijd met vernedering gepaard en houdt zo het onrecht – en dus de woede – onnodig in stand. Kom luisteren wat deze wereldberoemde spraakmakende Amerikaanse filosoof daarmee bedoelt.

Liefde en zorg

Woede en wraak waren ooit nuttige zaken. Maar de invoering van het rechtssysteem heeft het volgens Nussbaum mogelijk gemaakt om ons door liefde en zorg te laten leiden. Ze houdt een pleidooi voor grootmoedigheid, rechtvaardigheid en waarheid als alternatief voor woede en wraak. Teruggrijpend op de stoïcijnse filosofen laat ze zien hoe blinde woede omgezet kan worden in een goed gesprek, in wetgeving en in een generositeit zoals we die van Gandhi en Mandela kennen.

De valkuil van de vergeving

Generositeit slaat Nussbaum hoog aan. Ze waarschuwt echter voor het verraderlijke karakter van vergeving. Want wie de ander vergeeft, manoeuvreert zich in een moreel superieure positie waarbij hij zichzelf de macht toe-eigent om al dan niet gratie te verlenen. En zo te triomferen.

Na de lezing gaat Martha Nussbaum in gesprek met filosoof Christoph Lüthy.
Han van Krieken, Rector Magnificus van de Radboud Universiteit, opent de avond.

Wat is woede eigenlijk? Lees een fragment uit 'Woede en vergeving' op filosofie.nl.

Over de sprekers

Nussbaum 100px © Paul Scheulderman - i-PublishingMartha Nussbaum is hoogleraar Recht en ethiek aan de Universiteit van Chicago. Daarnaast is zij eredoctor aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht en aan de Universiteit Leuven. In Nederland kreeg zij grote bekendheid door haar optreden in Wim Kayzers documentaire Van de Schoonheid en de Troost (2000). Van haar hand verschenen vele boeken zoals The Fragility of Goodness (1986), Not for Profit: Why Democracy Needs the Humanities (2010) en onlangs Woede en vergeving (2016).

Lüthy, Christoph 100pxChristoph Lüthy is hoogleraar Geschiedenis van filosofie en wetenschap aan de Radboud Universiteit en decaan van de faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.

Deelname

Deelname kost € 10,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders € 5,-

Inschrijven is niet meer mogelijk. De lezing is uitverkocht.

Dit is een programma van Radboud Reflects en de ISVW ISVW