God: Back With a Vengeance | Edward Schillebeeckx Lecture by philosopher Terry Eagleton (Lezing)
- Datum
- maandag 23 mei 2016Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 19:30 tot
- Locatie
-
Aula Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, Nijmegen
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects i.s.m. Tijdschrift voor Theologie en Stichting Edward Schillebeeckx
- Spreker
-
Filosoof Terry Eagleton
- Beschrijving
-
The lecture is in English
Religie is de meest succesvolle vorm van populaire cultuur in de geschiedenis van de mens, aldus Terry Eagleton.Hij stelt dat alleen religie in staat is geweest om de twee lagen van cultuur – de antropologie en het esthetische – met elkaar te verbinden. Zolang een maatschappij nog het doel heeft om zichzelf te scheppen en te bevestigen, heeft zij grote ideologische motieven nodig: Vooruitgang bijvoorbeeld, of Wetenschap, Ratio, God etc. Pas als we onderuitgezakt genoegen gaan nemen met winst maken, kunnen we het ons permitteren om ongelovig te zijn. Dan verkwanselen we onze overtuigingen als iets anders toevallig beter uitkomt. Onze tijd is dan ook bezaaid met mislukte surrogaten voor God.
Maar God, zo weten we sinds de opkomst van het fundamentalisme, is terug om wraak te nemen!
Na zijn lezing wordt Terry Eagleton geïnterviewd door Stephan van Erp, hoogleraar systematische theologie aan de KU Leuven.
De Edward Schillebeeckx Lecture is een tweejaarlijkse lezing waarin een vooraanstaande en spraakmakende denker spreekt over een thema dat ook in het werk van Nijmegens bekendste theoloog een belangrijke rol speelde.
In samenwerking met Tijdschrift voor Theologie en Edward Schillebeeckx Stichting.
's Middags om 12.45 uur is er het seminar met Terry Eagleton, Kristien Justaert en Christiane Alpers: Hope Without Optimism
Deelname
Deelname kost € 5,- | Alumnipashouders van de RU € 4,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis
Over de spreker(s)
Terry Eagleton is misschien wel de meest invloedrijke Britse literaire criticus en filosoof, en een van de bekendste denkers over cultuur ter wereld. Naast zijn columns voor The Guardian verschenen van zijn hand meer dan 50 boeken waaronder Culture and the Death of God (2014), Why Marx Was Right (2011), en zijn bekendste werk Literary Theory: An Introduction. Daarnaast levert hij felle kritiek op het Nieuw Atheïsme van Richard Dawkins en anderen. Hij is bijzonder hoogleraar aan Lancaster University en emeritus aan de University of Oxford.