Zoek in de site...

Harry Potter as a Sacred Text | Lecture by religion scientist Carole Cusack (Lezing)

Datum
donderdag 1 december 2016Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex Radboud Universiteit, Mercatorpad 1, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Religiewetenschapper Carole Cusack
Beschrijving

banner inschrijf NL nieuw

This lecture is in English.

Harry Potter als een moderne, toegankelijke bijbel. Zou dat kunnen? Kan een hedendaagse boekenreeks helpen bij het nadenken over grote levensvragen over liefde, dood of angst? De Australische religiewetenschapper Carole Cusack zegt van wel. Ontdek de gedachtegang achter deze opvallende stelling.

Nieuwe vormen van religie
Carole Cusack neemt de populaire podcast www.harrypottersacredtext.com als uitgangspunt voor haar lezing. In de podcast wordt bijvoorbeeld het hoofdstuk The Worst Birthday (uit: The Chamber of Secrets) gebruikt voor een reflectie over teleurstelling. “Iedere tekst kan een persoonlijke betekenis krijgen wanneer je hem op de juiste manier leest” aldus Cusack. “Het is tijd dat we de klassieke noties van wat een tekst ‘heilig’ maakt loslaten. Het is tijd voor een ‘shift from snob to omnivore’”.

Interpretatie en traditie
Na afloop van de lezing gaat Carole Cusack in gesprek met filosoof Cees Leijenhorst.
Wat is de betekenis van interpretatie en traditie? En wat zegt dit over ons begrip van wat religie eigenlijk is?

Over de spreker(s)

Cusack 100Carole Cusack is hoogleraar Religious Studies aan de universiteit van Sydney (Australië). Ze doet onderzoek naar hedendaagse religieuze trends zoals pelgrimage en toerisme, moderne heidense religies en de relatie tussen religie en populaire cultuur.

Leijenhorst, Cees - door Michelle van de SchootbruggeCees Leijenhorst is hoofddocent Geschiedenis van de moderne filosofie aan de Radboud Universiteit.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis

Inschrijven