Zoek in de site...

Challenges of Identity | Radboud Lecture by philosopher Kwame Anthony Appiah (Lezing)

Datum
vrijdag 25 november 2016Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex Radboud Universiteit, Mercatorpad 1, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. Uitgeverij Boom en Stichting Internationale Spinozaprijs
Spreker
Filosoof Kwame Anthony Appiah
Beschrijving

Appiah NL Challenges of Identity

This lecture is in English.

De zwartepietendiscussie, debatten over vluchtelingen en de soevereiniteit van diverse Europese lidstaten. Vraagstukken over identiteit zijn aan de orde van de dag. We maken echter veel denkfouten als het om identiteitsdiscussies gaat, stelt de spraakmakende filosoof Kwame Anthony Appiah. Leer welke denkfouten we maken en hoe filosofie een ander denkkader kan bieden.

Vooroordelen

Wat bepaalt onze identiteit? En voor welke uitdagingen stelt het denken over identiteit ons? Kwame Anthony Appiah analyseert aan de hand van persoonlijke verhalen hetgeen dat vormgeeft aan wat en wie we zijn. Hij stelt onze vooroordelen over de werking van nationale, culturele en rasgerelateerde identiteit ter discussie.

Filosofie

Volgens Appiah kan filosofie ons niet vertellen wat we moeten doen, maar kan deze ons wel alternatieve denkkaders bieden. En dat is van groot belang. Want verkeerde interpretaties van onze identiteit zetten ons sociale en politieke systeem onder druk.

Programma

Appiah gaat na zijn lezing in gesprek met Cees Leijenhorst, filosoof aan de Radboud Universiteit. De avond wordt geopend door Gerard Meijer, voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit.

Spinozalens

Appiah ontvangt dit jaar de tweejaarlijkse Spinozalens, een prijs uitgereikt door Stichting Internationale Spinozalens aan internationaal vermaarde denkers over ethiek en samenleving. Ter gelegenheid hiervan verschijnt dit najaar de vertaling van Appiahs The Honor Code, getiteld De Erecode (2016).

Kwame Anthony Appiah in NieuwW!J: "Eer is het probleem, en ook de oplossing" Lees het hele artikel.

Over Kwame Anthony Appiah

Appiah, Kwame Anthony

Kwame Anthony Appiahschreef onder andere de bestsellers Cosmopolitism: Ethics in a World of Strangers (2007) en In My Father’s House (1993). Recent verscheen van zijn hand The Honor Code. How Moral Revolutions Happen, een boek dat ook vertaald is naar het Nederlands. Sinds 1981 werkt Appiah in de Verenigde Staten, momenteel als hoogleraar Filosofie en Recht aan New York University. Daarvoor was hij onder andere hoogleraar Filosofie aan de prestigieuze Princeton University.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis

INSCHRIJVEN

Dit is een lezing van Radboud Reflects i.s.m. Uitgeverij Boom en Stichting Internationale Spinozaprijs.