Vol overgave – in vriendschap, religie en kunst | Lezingen, gesprek, muziek en meer (Lezing)

woensdag 14 december 2016Plaats in mijn agenda
19:30 tot
Collegezalencomplex Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Theoloog Maaike de Haardt, filosoof René ten Bos, theoloog Mirjam Wolthuis en saxofonist Frank Nielander

sjabloon banner Vol Overgave NL

Wat is vriendschap waard als je nooit je zelf helemaal laat zien? Is kunst mogelijk zonder absolute toewijding? Kun je geloven zonder overgave? Tijdens deze avond met lezingen, muziek, gesprek en kunst onderzoeken we welke rol overgave speelt in ons dagelijks leven. Durven we nog wel de controle los te laten?

Programma

Theoloog Maaike de Haardt, filosoof René ten Bos en theoloog Mirjam Wolthuis belichten overgave in vriendschap, religie en wetenschap. Saxofonist Frank Nielander zorgt voor muzikale ondersteuning. Theoloog Erik Borgman sluit af met een scherpe column.

Over de sprekers

Haardt, Maaike deMaaike de Haardt
is theoloog aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek kijkt ze naar het verband tussen cultuur en religie. Maaike de Haardt reflecteert tijdens deze avond op de roman Fall On Your Knees van Ann-Marie MacDonald: “Dit boek over immigratie heeft mijn blik veranderd: in sommige situaties is overgave niet alleen noodzakelijk, maar ook heel constructief.”

rene ten bos witRené ten Bos is filosoof van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit. Hij won de Socrates Wisselbeker 2016. Ten Bos spreekt over de veranderde rol van de wetenschap: “Tot voor kort had de wetenschap vooral een geruststellende werking: het onderzocht hoe de wereld in elkaar steekt. Tegenwoordig is er een heel scala aan wetenschappelijke disciplines dat vooral voor onrust zorgt, zoals ecologie en milieukunde. Overgave is dan onmogelijk.”

Mirjam-Wolthuis--100-Mirjam Wolthuis is theoloog en coördinator van religieus leven in een klooster. Daarnaast begeleidt ze mensen bij levensvragen. Op basis van ervaringen van haarzelf en anderen analyseert Wolthuis tijdens haar lezing de vraag of overgave een voorwaarde is voor vriendschap.

Guensberg, Miriam 100Miriam Guensberg studeerde filosofie en vergelijkende literatuurwetenschappen. Guensberg wordt geïnterviewd over de betekenis van overgave in haar werk als auteur van verhalen en romans.

Sars, Paul 100Paul Sars is hoogleraar Duitse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit. Hij publiceerde veelvuldig over de dichtkunst van Paul Celan. Sars draagt het gedicht Orpheus. Eurydike. Hermes. van Rainer Maria Rilke voor.

erik_borgman-100-Erik Borgman is theoloog aan Tilburg University. Hij interpreteert religie als een les in loslaten en ziet juist daarom een belangrijke plek voor religie in de samenleving. Borgman sluit de avond af met een puntige column.

frank-nielander_100Frank Nielander is verslavingsarts en saxofonist. Hij opent de avond muzikaal.

Anouta de Groot en Liesbeth Jansen, programmamakers bij Radboud Reflects, modereren de avond.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis