Zoek in de site...

Dit was 2017 | Actualiteitencollege met filosoof Evert van der Zweerde en antropoloog Marieke van den Brink (Lezing)

Datum
dinsdag 12 december 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
12:45 tot
Locatie
Hal Erasmusgebouw, RU
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. VOX
Spreker
Evert van der Zweerde, Marieke van den Brink, Frank van Caspel, Peter van der Heiden
Beschrijving

Dit was 2017

Donald Trumps alternatieve feiten, nepnieuws, #MeToo. Zomaar wat thema’s uit het nieuws van 2017. Wat voor een jaar was 2017 eigenlijk? Kom luisteren hoe drie wetenschappers van de Radboud Universiteit terugblikken op het afgelopen jaar.

Machtsvacuüm

Meteen al bij de inauguratie van Donald Trump als president van de VS begon een nieuwe politieke werkelijkheid van alternatieve waarheden. Het conflict met Noord-Korea werd grotendeels uitgevochten via Twitter. En in Europa viste het populisme drie maal achter het net. Verloor de geopolitiek in 2017 de Amerikaanse regie? En wat gaat dit machtsvacuüm betekenen voor Europa en de rest van de wereld?

Internetvrijheid

Ook online gebeurde in 2017 genoeg. Wereldwijd werden computers gegijzeld door ransomware, de Russen werden beschuldigd van het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen met nepnieuws en in Nederland staat de sleepwet ter discussie. Is internetvrijheid in 2017 nog verder in het geding gekomen?

Diversiteit

Maar het internet liet ook zijn mogelijkheden zien: een beschuldiging van actrice Alyssa Milano aan het adres van filmproducent Harvey Weinstein resulteerde in een internationale golf aan openbaringen van seksueel misbruik onder de hashtag ‘MeToo’. Daarnaast kelderde Nederland op de ranglijst ‘gelijkheid tussen man en vrouw’ en werd een nieuw hoofdstuk geplakt aan de zwartepietendiscussie. Hoe was het in 2017 gesteld met diversiteit in Nederland? En zal #MeToo leiden tot structurele veranderingen?

Socioloog Marieke van den Brink en filosofen Evert van der Zweerde en Frank van Caspel bespreken deze hoofdthema’s van 2017 en blikken vooruit op het komende jaar. Filosoof Cees Leijenhorst is gespreksleider. Parlementair historicus Peter van der Heiden spreekt twee columns uit.

Over de sprekers

Evert van der ZweerdeEvert van der Zweerde is hoogleraar Sociaal en Politieke Filosofie aan de Radboud Universiteit.Marieke van den BrinkMarieke van den Brink is hoogleraar Gender en diversiteit aan de Radboud Universiteit.Frank van CaspelFrank van Caspel is cognitiefilosoof aan de Open Universiteit.
Peter van der HeidenPeter van der Heiden is parlementair historicus aan de Radboud Universiteit

Deelname

Deelname is gratis, inschrijven is niet nodig.