500 jaar Maarten Luther | Lezing door filosoof Herman Westerink en theoloog Markus Matthias (Lezing)
- Datum
- dinsdag 31 oktober 2017Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 19:30 tot
- Locatie
-
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects in samenwerking met de Uitgeverij Damon
- Spreker
-
Filosoof Herman Westerink theoloog Markus Matthias
- Beschrijving
-
Wie was Maarten Luther, die precies 500 jaar geleden op 31 oktober 1517, de Reformatie ontketende door 95 stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg te spijkeren? Welke lessen kunnen we trekken uit zijn ideeën en wat waren de gevolgen van de Reformatie? Filosoof Herman Westerink en theoloog Markus Matthias leggen het uit.
Westerink over Luther en de reformatie:
Maarten Luther
Maarten Luther, geboren in een welvarend boerengezin, werd monnik en theoloog. Maar bepaalde praktijken binnen de katholieke kerk stuitten hem zodanig tegen de borst dat hij in opstand kwam. Deze opstand leidde tot de Reformatie: een afsplitsing van de katholieke kerk en daarmee de geboorte van het protestantisme.
Eenzijdig beeld
Tot nu toe waren alleen de teksten die Luther in het Duits schreef, vertaald. In deze preken en tafelreden komt hij met name naar voren als een opgewonden standje. Voor het eerst is nu ook zijn wetenschappelijke werk uit het Latijn vertaald. Uit deze teksten spreekt een heel andere man, aldus Lutherspecialist Markus Matthias: goed beredeneerd, intelligent en gedreven schrijft hij onder andere over hoe wij onszelf als mensen beter leren begrijpen als wij beseffen dat we vóór God staan.
Tekst, context en ervaring
Luther combineerde Bijbelteksten en de culturele context altijd met zijn eigen ervaring: klopt wat er beweerd wordt wel met de praktijk? Zo hanteerde hij een definitie van geloof die gebaseerd was op de idee dat er ook ruimte moet zijn voor ongeloof, en speelde vrijheid een grote rol in zijn werk.
Lezingen en gesprek
Markus Matthias geeft in zijn inleidende lezing achtergrondinformatie bij de Reformatie en Luther zelf: wat was de Reformatie precies, en wat waren de gevolgen? Hoe zag het leven van Luther er uit? Herman Westerink analyseert vervolgens het gedachtengoed van Maarten Luther met onder andere een close-reading van een fragment uit een van Luthers teksten.
Lees het artikel De Reformatie ging om boete, niet om corruptie, dat Herman Westerink schreef voor Volzin.Markus Matthias in Lazarus - Deze kenner vindt dat Luther ons nog steeds zou kunnen inspireren. Met z’n positieve mensbeeld…
Na afloop gaan beide sprekers met elkaar in gesprek onder leiding van programmamaker Liesbeth Jansen.
Over de sprekers
Markus Matthias is hoogleraar Lutherana aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij is redacteur van het recent bij Damon verschenen werk Maarten Luther, theologische antropologie (2017). Daarnaast schreef hij, samen met o.a. Abdelkader Benali Vrijheid, Essays over de moeilijkheid vrijheid te begrijpen (2017).
Herman Westerink is godsdienstfilosoof aan de Radboud Universiteit. Hij publiceerde o.a. Maarten Luther, Gesprekken aan tafel (2014) en Verlangen en Vertwijfeling, melancholie en predestinatie in de vroege moderniteit (2014).
Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis
InschrijvenDit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met uitgeverij Damon.