Zoek in de site...

Trump: Jeruzalem, de nieuwe hoofdstad | Actualiteitencollege met Amerikanist Markha Valenta en religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg (Lezing)

Datum
donderdag 7 december 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
12:45 tot
Locatie
Hal Erasmusgebouw, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. VOX
Spreker
Amerikanist Markha Valenta en religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg
Beschrijving

Banner AC Jeruzalem

President Trump heeft aangekondigd dat hij Jeruzalem zal erkennen als hoofdstad van Israël, en dat hij de Amerikaanse ambassade zal verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Kom luisteren naar de visie van Amerikanist Markha Valenta en religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg op deze gevoelige beslissing.

Woedende reacties

Waarom neemt Trump dit besluit? En waarom juist nu? “Trump kiest hier voor zijn conservatieve christelijke en joodse achterban, ten koste van het internationale recht”, aldus Markha Valenta.

Vanuit de Arabische wereld kwamen woedende reacties. De Palestijnse president Abbas waarschuwde Trump voor "gevaarlijke gevolgen" en belde vervolgens met de paus, president Macron en andere wereldleiders om Trump op andere gedachten te brengen.

Welke consequenties zal deze beslissing hebben voor de politieke stabiliteit in het Midden Oosten? En wat wordt de invloed op het al tientallen jaren lopende vredesproces?

Tel Aviv

De Amerikaanse ambassade is niet voor niets in Tel Aviv gevestigd: zowel Israëli’s als Palestijnen zien Jeruzalem als de hoofdstad van hun land. Tel Aviv is neutraal terrein. Met de beslissing tot het verplaatsen van de ambassade lijkt Trump dus een duidelijke uitspraak te doen over het belang dat hij hecht aan de positie van de Palestijnen en de toekomst van een Palestijnse staat.

Over de sprekers

Heleen Murre - van den BergHeleen Murre - van den Berg is directeur van het Instituut Voor Oosters Christendom aan de Radboud Universiteit. Ze publiceert veelvuldig over de positie van minderheden in het Midden Oosten. Ze won recent de Hans Sigrits prijs omdat haar werk bijdraagt aan de dialoog tussen Oost en West.


Markha ValentaMarkha Valenta is docent Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de vraag hoe wereldpolitiek democratische processen beïnvloedt, met name wat betreft religie en burgerschap.Peter van der HeidenPeter van der Heiden is politicoloog en parlementair historicus aan de Radboud Universiteit. Hij opent met een column

Deelaname

Deelname is gratis

Dit is een programma van Radboud Reflects en VOX.