Zoek in de site...

Authenticiteit. Filosofie van het zelf | Lezing door cognitiefilosoof Leon de Bruin en filosoof van de psychiatrie Sanneke de Haan (Lezing)

Datum
woensdag 20 september 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Spreker
Cognitiefilosoof Leon de Bruin en filosoof van de psychiatrie Sanneke de Haan
Beschrijving

Inschrijven authenticiteit. Illustratie: Belchonock

Ben jij wel echt jezelf? We willen allemaal authentiek en uniek zijn. Maar wat betekent het om echt jezelf te zijn? En is het wel mogelijk? Waarom hechten we zoveel belang aan het ideaal van authenticiteit? En kun je wel vasthouden aan een ideaal van autonomie als je niet zeker weet of iedereen wel authentiek is? Leer van cognitiefilosoof Leon de Bruin hoe in de filosofie wordt nagedacht over het begrip authenticiteit.

Plagiaat

We worden van alle kanten uitgedaagd om onze grenzen te verleggen en met  nieuwe technieken ons ware zelf te ontdekken. Maar wat betekent het eigenlijk om jezelf te zijn? Is het zelf niet gewoon een optelsom van gejatte ideeën, nagebootste verlangens en onbewuste prikkels uit de omgeving, waar niets oorspronkelijks aan te ontdekken valt? Is het zelf niet altijd plagiaat?

Het zelf

Tegenwoordig zien we het zelf als een sociaal construct dat wordt gevormd en bepaald door interacties met anderen. Leon de Bruin gaat na wat er overblijft van authenticiteit als het zelf geen harde kern heeft. Na zijn lezing gaat hij in gesprek met filosoof van de psychiatrie Sanneke de Haan over hoe authenticiteit een rol speelt in discussies over de psychiatrie. Kom er achter dat nieuwe wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke kwesties belang hebben bij filosofische discussies over persoonlijke identiteit.

Over de sprekers

Bruin, Leon deLeon de Bruin is cognitiefilosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar sociale interactie, emotie, belichaamde cognitie en het zelf. Samen met filosofen Fleur Jongepier en Sem de Maagt is hij auteur van het nieuwe boek voor eindexamen filosofie Ik. Filosofie van het zelf.

Haan, Sanneke deSanneke de Haan is filosoof aan de Radboud Universiteit en de Berlin School of Mind and Brain. Ze houdt zich vooral bezig met filosofische vraagstukken rond de psychiatrie. Eerder werkte zij aan onderzoek naar veranderingen in zelfbeeld door Deep Brain Stimulation samen met psychiater Damiaan Denys.

Leijenhorst, Cees 2Cees Leijenhorst is hoofddocent Geschiedenis van de Moderne Filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij leidt het gesprek.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis

Inschrijven