Onder dieren. Voor een diervriendelijker wereld | Lezing door Ton Lemaire (UITVERKOCHT) (Lezing)
- Datum
- woensdag 25 oktober 2017Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 19:30 tot
- Locatie
-
Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Nijmegen
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects i.s.m. uitgeverij Ambo/Anthos
- Spreker
-
Filosoof en cultureel antropoloog Ton Lemaire
- Beschrijving
-
De bekende cultureel antropoloog en cultuurfilosoof Ton Lemaire keert terug naar zijn Alma Mater in Nijmegen. Hij geeft een lezing over zijn onlangs verschenen boek Onder dieren: Voor een diervriendelijker wereld, over hoe en waarom wij tot een andere omgang met dieren moeten komen.
Ecologisch vluchteling
Ton Lemaire leeft met tal van dieren op een afgelegen boerderij in de Dordogne. Hij ontvluchtte Nederland jaren geleden als ecologisch vluchteling. "Wat me in Frankrijk aantrekt, is de ruimte, de rijkere natuur en de grotere rust en stilte. Ik ben uit Nederland weggegaan omdat het voor mij te vol werd, te lawaaierig, te onrustig en omdat natuur en landschap er voor mijn gevoel sterk zijn verarmd. Uit een teleurgestelde liefde dus, want eigenlijk hou ik erg van Nederland."
Gids tot zelfkennis
‘Mijn boek is een indirecte gids tot zelfkennis, door onszelf te vergelijken met onze mededieren. We zijn minder uniek dan we denken, en mijn vraag is hoe we de kloof tussen mensen en dieren kunnen overbruggen.’ (Lemaire in Vrij Nederland)
Fanatiek
Lemaire is een fervent tegenstander van de consumptiemaatschappij. Hij voorziet met zijn moestuin grotendeels in zijn eigen voedsel. Zijn fanatisme voor de natuur moet overigens wel in de juiste context worden gezien: "In mijn persoonlijke leven is natuur heel belangrijk, maar uiteindelijk bepaalt het niet volledig de zin van mijn leven. Mensen zijn minstens zo belangrijk voor me."
Gesprek
Na zijn lezing gaat Ton Lemaire in gesprek met filosoof Cees Leijenhorst Radboud Universiteit.
Lees alvast het interview in VOX met Ton Lemaire.
Onder dieren (flaptekt)
Vroeger waren dieren essentieel voor het bestaan van de mens – de kippen liepen op het erf, de paarden waren onmisbaar bij de oogst –, tegenwoordig zijn ze uit het straatbeeld verdwenen. Koeien, varkens en kippen zijn gereduceerd tot een soort vlees-, melk- en legmachines. Ondertussen worden gezelschapsdieren zoals honden en katten door ons vertroeteld en verwend.
Aan de hand van zes dieren – wolf, olifant, paard, hond, prieelvogel en bij – beschrijft Ton Lemaire in Onder dieren de praktische en symbolische betekenis die deze dieren in de loop der tijd voor ons hebben gehad. Daarbij raakt hij aan thema’s als het vegetarisme en de antropomorfisering, empathie en mededogen, instinct en intelligentie, egoïsme en altruïsme.
Ton Lemaire neemt stelling in actuele discussies over de bio-industrie. Ook schetst hij een ethiek voor het antropoceen, het tijdperk waarin de mens verantwoordelijk is voor het in stand houden van een optimale biodiversiteit op een ecologisch gezonde planeet.
Over de spreker
Ton Lemaire is een Nederlandse cultureel antropoloog en cultuurfilosoof. Zijn laatste pennenvrucht is Onder dieren: voor een diervriendelijker wereld. Eerder publiceerde hij onder meer Filosofie van het landschap, Op vleugels van de ziel, Met open zinnen, De val van Prometheus en Mettertijd. Sinds geruime tijd woont hij op het Franse platteland. Hij heeft een hond, kippen en bijen.
Cees Leijenhorst is hoofddocent Geschiedenis van de Moderne Filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij leidt het nagesprek.
Deelname
De lezing is uitverkocht.Woon je in de buurt? Dan kun je kijken of er aan de zaal nog plaatsen vrij komen. Er zijn geen garanties.
Wil je voortaan niets meer missen? Schrijf je dan in voor de e-mailnieuwsbrief.
Dit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met uitgeverij Ambo/Anthos