Zoek in de site...

De doemscenario’s van Black Mirror | Radboud Reflects, lezingen en gesprek met writer in residence Nina Polak en cultuurwetenschapper Edwin van Meerkerk (Lezing)

Datum
donderdag 5 oktober 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects Maand van de Ethiek @ Faculteit der letteren i.s.m. KNUS
Spreker
Writer in Residence Nina Polak en cultuurwetenschapper Edwin van Meerkerk
Beschrijving

Inschrijven Black Mirror

Inschrijven

Oprukkende technologie, een zwartgallig toekomstbeeld en een vrachtlading morele dilemma’s: dit zijn de ingrediënten van de populaire tv-serie Black Mirror. Waarom schetsen films en series zo vaak dystopische toekomstbeelden? En hoe beïnvloeden deze fictieve zwarte scenario’s ons denken over ethische kwesties, de maatschappij waarin we leven en de toekomst? Kom luisteren naar de bespiegelingen van schrijfster Nina Polak, cultuurwetenschapper Edwin van Meerkerk en discussieer mee!

Een grimmig toekomstbeeld

Mensen die onafgebroken computerspelletjes spelen terwijl ze op een hometrainer zitten. Implantaten in je hoofd waardoor al je herinneringen worden opgeslagen. En een puntensysteem dat alle interacties die je met mensen hebt, automatisch beoordeelt. Het zijn enkele scenario’s waarmee de serie Black Mirror ons een (zwarte) spiegel voorhoudt en ons aan het denken zet over de wereld waarin wij leven. Wat verklaart de populariteit van deze serie?

Bekijk hier alvast de trailer van seizoen 4 van de serie:


Nina Polak
 spreekt over Black Mirror en Edwin van Meerkerk analyseert hoe dystopische toekomstbeelden ons aan het denken zetten en onze kijk op ethische kwesties beïnvloeden. Filosoof en fervent Black Mirror-kijker Frank van Caspel begeleidt het aansluitende gesprek tussen de sprekers en met het publiek.

Over de sprekers

Polak, NinaNina Polak is als Writer in Residence een half jaar lang verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Ze studeerde Nederlands en Cultural Analysis in Amsterdam en New York. Haar debuutroman heet We zullen niet te pletter slaan (2014). Voor De Correspondent schrijft ze over populaire cultuur. In een artikel analyseerde ze de serie Black Mirror.

meerkerkEdwin van Meerkerk is universitair hoofddocent cultuurbeleid en kunsteducatie aan de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen van de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar en geeft onderwijs over kunsteducatie, cultuurbeleid en utopische en dystopische fictie.Frank van CaspelFrank van Caspel is cognitiefilosoof en promoveert aan de Open Universiteit. Hij is de gespreksleider.

Deelname

Dit programma is voor alle studenten van de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit.

Deelname is gratis. Schrijf je vooraf wel even in.

Inschrijven

Dit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met KNUS, de studievereniging voor Algemene Cultuurwetenschappen.

In oktober 2017 strijkt Radboud Reflects neer op de Faculteit der Letteren om samen met studenten en medewerkers verder te denken over ethische kwesties. Deze avond is een van de onderdelen.