Zoek in de site...

Dat eeuwige schuldgevoel | Lezing door filosoof Dennis Vanden Auweele en theoloog Maarten Wisse (Lezing)

Datum
maandag 13 november 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. Center for Catholic Studies
Spreker
Filosoof Dennis Vanden Auweele en theoloog Maarten Wisse
Beschrijving

Banner met inschrijfbutton schuld

Je moet alweer overwerken, terwijl je nog zo had beloofd vandaag thuis te zijn. De vriendin die je nodig had, liet je in de steek. Iedereen heeft er zijn eigen voorbeelden van: je wilt het goede wel doen, maar het lukt niet. En dan voelen we ons schuldig. Wat moeten we met dat gevoel? Het dominante idee is dat schuld iets is waar we zo snel mogelijk vanaf moeten zien te komen: het is ongemakkelijk, inefficiënt en het belemmert onze zelfontplooiing. Bovendien zijn we diep van binnen goed en onschuldig. Toch?

Eigen schuld

Kerk en religie worden vaak als verantwoordelijke aangewezen voor het feit dat we onszelf eeuwenlang een schuldcomplex hebben aangepraat. Misschien moeten we blij zijn dat we daar vanaf zijn. Anderzijds: juist binnen de huidige cultuur met haar nadruk op autonomie en beheersbaarheidsdenken wordt alles ineens onze eigen schuld, en is er nauwelijks een manier tot ‘bevrijding’ hiervan.

Welke functie heeft schuld binnen een seculiere samenleving? Kan de theologie het debat hierover van nieuwe perspectieven voorzien die ons verder helpen in ons eigen leven? En wat is schuld eigenlijk precies? Theoloog Maarten Wisse en filosoof Dennis Vanden Auweele gaan met elkaar in discussie over deze en andere vragen.

Over de sprekers

Maarten WisseMaarten Wisse is hoogleraar Dogmatiek aan de PThU. In 2011 werd hij genomineerd voor de VU-onderwijsprijs. Hij schreef o.a. Zo zou je kunnen geloven (2013) en Cruciaal (2014). Daarnaast is hij auteur van het blog www.geloven.nl.



Dennis Vanden AuweeleDennis Vanden Auweele is godsdienstfilosoof aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schrijft over pessimisme en de kracht van het falen, o.a. in Filosoferen bij schemerlicht, over (on)macht en (wan)hoop (2017).


Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis

INSCHRIJVEN

Dit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met Center for Catholic Studies.