Zoek in de site...

Het einde van de kunstenaar | Lezingen en gesprek met taalwetenschapper Roel Willems en taaltechnoloog Florian Kunneman (Lezing)

Datum
dinsdag 3 oktober 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
16:00 tot
Locatie
Hal Erasmusgebouw. Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects: Maand van de Ethiek @ Faculteit der Letteren
Spreker
Kunsthistorica Marijke Goeting, Taalwetenschapper Roel Willems en taaltechnoloog Florian Kunneman
Beschrijving

Inschrijven kunstenaar. Illustratie: Guido Vrola

Creatieve computers

Computerprogramma’s die zelf muziek componeren, schilderijen maken en filmscripts schrijven. Ze bestaan. Maar hoe ver reikt de creativiteit van deze computers? Verrijken zij de menselijke artisticiteit, of vormen ze juist een bedreiging? Zal er in de toekomst nog behoefte zijn aan kunstenaars en schrijvers? Kom luisteren naar kunsthistorica Marijke Goeting, taalwetenschapper Roel Willems, taaltechnoloog Florian Kunneman en discussieer mee!

Gevoel en inspiratie

Op het moment dat machines mooie dingen gaan maken, zullen we onze opvatting van creativiteit bij moeten stellen. Maar wat is creativiteit eigenlijk? Kunnen alleen mensen écht creatief zijn? Spelen zaken als gevoel, fantasie en inspiratie een belangrijke rol bij het creëren van kunst? Of kan een zielloos computerprogramma bijvoorbeeld toch een prachtig gedicht schrijven?

Aan de hand van verschillende voorbeelden laat Marijke Goeting zien hoe kunstmatige intelligentie door kunstenaars en ontwerpers wordt ingezet. Roel Willems geeft uitleg bij het kunstproject Writers in the Cloud: een creatief computerprogramma dat eigenhandig nieuwe teksten schrijft. Florian Kunneman spreekt over de kracht en de gebreken van computational creativity. Onder leiding van Elianne Keulemans gaan de sprekers met elkaar in gesprek over de vraag wat creativiteit is en of de kunstenaar in de toekomst vervangen zal kunnen worden door de machine.

Over de sprekers

marijke goetingMarijke Goeting promoveert op de veranderende rol van grafische ontwerpers in de huidige tijd. Daarnaast is ze docent aan de Arnhemse kunstacademie ArtEZ bij de afdelingen Graphic Design en Interaction Design.Willems, RoelRoel Willems is taalonderzoeker (RU). Hij onderzoekt hoe de hersenen taal verwerken. Tevens is hij de initiator van de kunstinstallatie Writers in the Cloud, die dit najaar in het Erasmusgebouw te zien is. Dit computerprogramma produceert eigen teksten op basis van het werk van beroemde schrijvers.Kunneman, FlorianFlorian Kunneman is taaltechnoloog (RU). Hij ontwikkelde een computeralgoritme dat emoties kan herkennen in twitterberichten. Hij is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en computational creativity en is medeprogrammeur van de Writers in the Cloud-software.Keulemans, Elianne (door Kelley van Evert)Elianne Keulemans is theoloog en adviseur strategische relaties aan de Radboud Universiteit.

Deelname

Deelname is gratis, iedereen is welkom. Aanmelden niet nodig.

In oktober 2017 strijkt Radboud Reflects neer op de Faculteit der Letteren om samen met studenten en medewerkers verder te denken over ethische kwesties. Deze avond is een van de onderdelen.