De filosofie van Twin Peaks | Lezing en fragmenten (Lezing)
- Datum
- dinsdag 13 juni 2017Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 19:30 tot
- Locatie
-
LUX, Nijmegen
- Spreker
-
Constant Hoogenbosch, Joyce Gusman-Vermeer en Kasper van Royen
- Beschrijving
-
Twin Peaks is na 25 jaar weer terug. Who killed Laura Palmer hield de gemoederen in de jaren ’90 goed bezig en stuwt nu weer de cultserie voort. Twin Peaks is geen gewone whodunnit. De serie zit ingenieus in elkaar en tart de logica en het verstand. Ontdek in lezingen met fragmenten de diepere lagen van Twin Peaks en bekijk de serie met andere ogen.
Onder de huid
Het mysterie van de moord op Laura Palmer lijkt zich veelal onder de oppervlakte af te spelen. Niet alleen voor de personages geldt dat zij gedreven worden door onbewuste verlangens en driften ook voor de kijker geldt dat het veelvoud aan personages, mysteries en subplots onder de huid gaat zitten en daar zijn werk doet. Begrijpen we de voorspellingen die het hout van de log lady doet, waar de uilen voor staan? Wat er in de Black Lodge gebeurt? Doet dat ertoe? In zijn onderzoek naar de moord op Laura Palmer gaat Dale Cooper niet alleen achter gewone leads aan, maar vindt hij ook in zijn dromen aanwijzingen. En in de vele, soms doodlopende subplots, raakt de kijker zo af en toe de weg kwijt
Filosofische vragen
In een avondvullend programma wordt in verschillende lezingen en aan de hand van fragmenten stilgestaan bij de filosofische vragen die Twin Peaks oproept. Welk begrip van ervaring ligt ten grondslag aan deze serie? Is ervaring die we via dromen of het onbewuste op doen niet net zo valide als ‘gewone’ ervaring? Hoe verhouden droom en werkelijkheid zich tot elkaar? Feit en fictie? Welk spel wordt er gespeeld met licht en donker? Met goed en kwaad? En what about de culturele symbolen – de cherry pie , het bos, de uilen – en de voortdurende dreiging van het kwade en transgressieve dat daaronder schuil gaat?
Over de sprekers
Filmkenner Constant Hoogenbosch legt uit waarom Twin Peaks een tv-revolutie was. Ondanks de ongekend complexe narratieve structuur en de enorme weirdness van de personages en het verhaal, werd het een enorme hit. Hoe kan dat? En waarom liet Twin Peaks ook maker David Lynch niet los en is er na 25 jaar een nieuw seizoen?
Filosoof Joyce Gusman-Vermeer gaat in op het begrip 'ervaring'. Wat is ervaring eigenlijk? Hoe weten we of onze ‘ervaring’ echt is? En wat betekent dat eigenlijk, een ‘echte’ ervaring? Aan de hand van fragmenten uit Twin Peaks laat zij zien dat ervaringen die over het algemeen niet als ‘echt’ worden beschouwd – zoals een droom of een hallucinatie – een belangrijke en relevante uitwerking in ons leven kunnen hebben.
Schrijver en filosoof Kasper van Royen staat stil bij het onderscheid tussen droom en werkelijkheid, tussen geheim en het mysterie en gaat daarbij niet alleen op de dromen van agent Dale Cooper in, maar ook op die van hem zelf. Ook betrekt hij mede-bedenker Mark Frost erbij, die nogal eens verdwijnt in de schaduw van Lynch. In aanloop naar het derde seizoen publiceerde Frost een half jaar geleden The Secrets History of Twin Peaks, waarin een brug geslagen wordt tussen de eerste twee seizoenen en het nieuwe seizoen. Wat zou Lynch, de man van de mysteriën, zijn zonder Frost, die man van de geheimen?
Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis
Vanaf 12.00 uur kunt u alleen nog inschrijven via LUX.