Zoek in de site...

De filosofie van videogames | Lezing met game-fragmenten door filosoof Stefan Schevelier (Lezing)

Datum
dinsdag 11 april 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Mariënburg 36-38, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. LUX
Spreker
Filosoof Stefan Schevelier
Beschrijving

De filosofie van videogames

Waar komt de immense populariteit van videogames vandaan? Onlangs kwam Horizon Zero Dawn uit, de grootste Nederlandse gameproductie ooit, met een productiebudget hoger dan menig Hollywoodfilm. Leef je een game of speel je een game? Stuur jij je avatar of word je gestuurd? Bekijk gaming door een filosofische bril met filosoof en fervent gamer Stefan Schevelier.

Virtuele wereld

In zijn lezing met gamefragmenten uit o.a. BioShock laat Stefan Schevelier zien wat de typische aspecten van games zijn. Hoe verhoudt de virtuele wereld zich tot de werkelijkheid? En hoe gaan we om met dit maatschappelijke fenomeen?

Games en films

Gamecommunities groeien en er worden voetbalstadions gevuld met fans die live kijken naar hun gamende helden. Het grote publiek maakt kennis met games via gameverfilmingen als Assassins Creed. Maar verfilmingen lijken het toch niet te redden bij het game-origineel. Waarom laat de magie van games zich zo slecht vertalen naar een film? Kom er deze avond achter waar de unieke kracht van games ligt.

Over de sprekers

Stefan SchevelierFilosoof Stefan Schevelier is onderzoeker en docent praktische filosofie aan de Radboud Universiteit. Daarnaast ontwierp hij het democratiespel Demos.Frank van CaspelFrank van Caspel is filosoof en cognitiewetenschapper. Hij promoveert aan de Open Universiteit op een onderzoek naar het concept van mind. Daarnaast is hij een fervent gamer en organisator van The Dutch StarCraft League. Hij sprak hier eerder over bij DWDD. Na de lezing van Stefan Schevelier vertelt hij kort over de veranderende plek van games in de maatschappij.

Anouta de Groot, programmamaker bij Radboud Reflects, is de gespreksleider.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en vrienden van LUX gratis

Inschrijven is nog mogelijk bij de kassa van LUX.

Dit is een programma van Radboud Reflects en LUX.