Zoek in de site...

Wat is geluk? | Lezingen met filosoof Hans Thijssen en econoom Esther-Mirjam Sent (Lezing)

Datum
donderdag 31 augustus 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, RU
Spreker
Filosoof Hans Thijssen en econoom Esther-Mirjam Sent
Beschrijving

Inschrijven

Een zingende vogel, de geur van de zee. Is dat werkelijk wat een mens gelukkig kan maken? Onze zoektocht naar geluk kan een leven lang duren. Wat is geluk eigenlijk? Weten we wat we zoeken? Kunnen we niet beter gewoon leven en onze aandacht op andere vormen van vervulling richten?

Leer van filosoof Hans Thijssen en econoom Esther-Mirjam Sent wat geluk is en denk verder over de vraag of geluk het nastreven waard is.

Filosofie
Plato wist het al: 'We streven er allemaal naar gelukkig te zijn.' Hans Thijssen onderzoekt wat we bedoelen wanneer we het over geluk hebben. Hij kijkt hierbij naar de persoonlijke vaardigheden die de filosofische traditie aanreikt voor een gelukkiger leven. Volgens Thijssen biedt de Boeddhistische filosofie een belangrijke aanvulling op het westerse perspectief. Vooral wanneer het gaat om de relatie tussen persoonlijk en maatschappelijk geluk.

Geluk kopen
Maakt geld gelukkig? Volgens econoom Esther-Mirjam Sent ten dele. Geluk zit hem in ervaringen, en niet in materiële zaken. Dus als geld je niet gelukkig maakt, geef je het waarschijnlijk op de verkeerde manier uit. Geluk is niet te koop, maar wel te sturen. Bij de vraag of iemand gelukkig is telt het niveau van welvaart wel degelijk mee, maar tegelijk zien we dat in ontwikkelde landen een alsmaar toenemende welvaart niet of nauwelijks tot een hoger geluksniveau leidt.

Verbinding
Het verlangen naar geluk is een doel dat mensen met elkaar verbindt. Waar worden we gelukkig van, wat maakt ons ongelukkig en waarvan denken we dat we gelukkig worden? Een avond over geluk. Want ‘Alles kan een mens gelukkig maken’.

Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit, opent de avond.

Over de sprekers

Thijssen, HansHans Thijssen is hoogleraar Geschiedenis van de filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij houdt zich vooral bezig met vraagstukken over geluk. Afgelopen jaar verscheen van hem het boek Wat filosofen weten. Over het verlangen naar geluk en de honger naar kennis.

Sent Esther MirjamEsther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Beleid aan de Radboud Universiteit en daarnaast Eerste Kamerlid namens de PvdA. Ze verschijnt regelmatig in de media met toelichting bij actuele economische kwesties.

Frank van CaspelFrank van Caspel is cognitiefilosoof. Hij promoveert bij de Open Universiteit onder supervisie van Carla Rita Palmerino van de FFTR van de Radboud Universiteit. Hij leidt het gesprek.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis

Inschrijve