How to Deal with Our Colonial Past? | Lecture by activist Lucas Johnson (Lezing)

woensdag 6 december 2017Plaats in mijn agenda
20:00 tot
LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Activist Lucas Johnson

Banner Johnson Uitverkocht

Nederlands volgt Engels

How to deal with our colonial history and the slavery in our past? Both in the Netherlands and in the United States, we are struggling with bad episodes in our histories; the wrongdoings in our national pasts. In the Netherlands, the Witte de With Center for Contemporary Art is getting a new name, and there is an ongoing discussion about Zwarte Piet. In the USA, one need only think of recent commotion about the removal of Confederate statues. Come listen as the American civil rights activist Lucas Johnson explains the American situation as well as his point of view about Dutch debates.

Rewriting history

Johnson will outline the discussion about the Confederate statues in the USA. Hundreds of statues dedicated to the Confederacy - the southern states which revolted against the US government - exist all throughout the United States, and often serve as an offensive reminder of America's history of slavery and racial oppression. Should these statues be kept as they are, removed or maintained with rewritten plaques? Is it a good thing to rewrite history, or maybe even necessary if we want to do right to the injustice that was done to nonwhite people?

The Dutch situation

And what about the situation in The Netherlands? The debates about Zwarte Piet stir quite strong emotions. It even was a topic of discussion in the United Nations. Why does it take so much effort to see Zwarte Piet as a remnant of an unjust past?

After his lecture Lucas Johnson goes into discussion with philosophers Anya Topolski and Katrine Smiet from Radboud University. They try to answer the question how to deal with our colonial past.

About the speakers

Johnson, LucasLucas Johnson is part of the new generation of civil right activists in the USA. He is International Coordinator of the IFOR, the International Fellowship of Reconciliation, organization that stands for a world where conflicts are resolved through nonviolent means, where systems that foster fear and hatred are dismantled, and where justice is sought as a basis for peace.

Topolski, AnyaAnya Topolskiis a political philosopher at Radboud University. Her research focuses on religion, racism and exclusion of minorities in Europe.

Smiet, KatrienKatrine Smiet is a philosopher at Radboud University. Her research focuses on feminism and diversity.

Registration

Registration is not possible anymore, for the lecture is sold out.

Nederlands

Hoe moeten we omgaan met onze slavernij-geschiedenis en ons koloniale verleden? Zowel in Nederland als in de VS lijken we hier de laatste tijd mee te worstelen. Het Witte de With centrum voor hedendaagse kunst krijgt een nieuwe naam en de discussie over Zwarte Piet is nog lang niet ten einde. In de VS werden onlangs standbeelden die herinneren aan het foute verleden neergehaald. Kom luisteren naar de Amerikaanse mensenrechtenactivist Lucas Johnson die uitleg geeft over de discussie in de VS en zijn visie geeft op de Nederlandse situatie.

De geschiedenis herschrijven

Lucas Johnson vertelt over de commotie rond de zogenaamde Confederate standbeelden in de VS. Honderden standbeelden van opstandelingen van de Zuidelijke staten staan nog in de VS. Vaak herinneren deze standbeelden aan de Amerikaanse slavernij-geschiedenis en racisme. Moeten deze standbeelden blijven zoals ze zijn? Of moeten ze verwijderd worden? Of is een aanpassing van de tekst bij het beeld de juiste omgang met het verleden? Is het goed om op deze manier om te gaan met onze geschiedenis? Of is dit zelfs noodzakelijk om recht te doen aan niet-witte mensen?

De Nederlandse situatie

En hoe zit het in Nederland? Zwarte Piet zorgt nog steeds voor heftige discussies. Zelfs in de Verenigde Naties werd over deze discussie gepraat. Waarom stuit het op zo veel weerstand om Zwarte Piet als herinnering aan een foute periode in ons verleden te zien?

Na zijn lezing gaat Lucas Johnson in gesprek met filosofen Katrine Smiet en Anya Topolski van de Radboud Universiteit over diversiteit en onze omgang met ons verleden. Hoe moeten we omgaan met ons koloniale verleden?

Over de sprekers

Johnson, LucasLucas Johnson behoort tot de nieuwe generatie burgerrechtenactivisten in de VS. Hij is coördinator van het International Fellowship of Reconciliation (IFOR), een organisatie die zich wereldwijd inzet voor geweldloze verandering van onrechtvaardige politieke, sociale en economische structuren.

Topolski, AnyaAnya Topolski is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek gaat over religie, racisme en uitsluiting van minderheden in Europa.

Smiet, KatrienKatrine Smiet is filosoof aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar feminisme en diversiteit.

Deze activiteit is in het Engels.

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk, de lezing is uitverkocht.