Zoek in de site...

Leven maken in het lab | Lezing en gesprek met chemicus Wilhelm Huck en filosoof Carla Rita Palmerino (Lezing)

Datum
dinsdag 28 november 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects Maand van de Ethiek @ Faculty of Science
Spreker
Chemicus Wilhelm Huck en filosoof Carla Rita Palmerino
Beschrijving

UITVERKOCHT Leven maken in het lab

Wat is leven en hoe heeft het ooit kunnen ontstaan? Gefascineerd door deze vraag probeert chemicus Wilhelm Huck in het lab, als een bouwpakket met losse onderdelen, levende cellen te maken die kunnen groeien en evolueren. Als het hem lukt een synthetische cel te maken, weten we dan echt wat leven is? Kom luisteren naar Wilhelm Huck en denk mee over een van de grootste wetenschappelijke raadsels; het ontstaan van leven uit niet-leven.

Wat is leven?

Hoewel de vraag ‘wat is leven?’ eeuwenoud is, bijten wetenschappers en filosofen er nog steeds hun tanden op stuk. Lang werd gedacht dat leven zo complex, geheimzinnig en bijzonder is dat we het nooit zouden kunnen begrijpen. Tegenwoordig heerst daarentegen het idee dat levende wezens als geavanceerde machines zijn die aangestuurd worden door hun genen. Toch is de vergelijking tussen levende wezens en machines misleidend. We kunnen machines bouwen en ze probleemloos uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Maar dit alles lukt ons zelfs met het meest eenvoudige organisme niet. Hoe komt dat? Is een levend organisme meer dan de som der delen?

In hoeverre verandert ons beeld van wat leven is als het ons lukt een synthetische levende cel te maken? Begrijpen we iets pas echt als we het zelf kunnen bouwen? Zijn klassieke tegenstellingen tussen natuurlijk & kunstmatig en gegroeid & gemaakt nog wel houdbaar? Wilhelm Huck leert door zijn baanbrekende onderzoek begrijpen hoe levende cellen kunnen ontstaan uit niet-levende materie. Hoe gaat dit ons beeld op het leven veranderen?

Over de sprekers

Wilhelm HuckWilhelm Huck is hoogleraar Fysisch Organische Chemie bij het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij onderzoekt met zijn groep hoe leven ontstaat uit een mengsel van eenvoudige chemische reacties. In 2016 kreeg hij hiervoor een Spinozaprijs. Hij kijkt naar de inhoud en werking van een enkele cel en welke processen op moleculair niveau daarin een rol spelen. Zijn doel is het ontwikkelen van een synthetische, levende cel.

Carla Rita PalmerinoCarla Rita Palmerino is hoogleraar Geschiedenis van de moderne filosofie aan de Radboud Universiteit. Zij is deskundig op het gebied van de geschiedenis van de filosofie en van de natuurwetenschappen van de zeventiende en achttiende eeuw. Zij is met name geïnteresseerd in de wisselwerking tussen kosmologie, mechanica en materietheorieën, en de rol van gedachte-experimenten in de moderne natuurfilosofie.

Deelname

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk, de lezing is uitverkocht.
Woon je in de buurt? Dan loont het de moeite om aan de zaal te kijken of er plaatsen vrij zijn. Er zijn echter geen garanties.

In november 2017 strijkt Radboud Reflects neer op de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit, om samen met studenten, medewerkers en het algemeen publiek verder te denken over ethische kwesties.