Alles is een machine | Lezing door filosoof Arjen Kleinherenbrink (Lezing)
- Datum
- donderdag 13 april 2017Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 19:30 tot
- Locatie
-
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
- Spreker
-
Filosoof Arjen Kleinherenbrink
- Beschrijving
-
Wetenschappers die denken dat alles te reduceren is tot atomen en neuronen, gelovigen die alle gebeurtenissen verklaren aan de hand van een goddelijke wil. Is de wereld terug te brengen tot één principe? God, het Subject, de Markt, Genen en het Brein; ze zijn door filosofen allemaal als het ordenende principe aangewezen. Filosoof Arjen Kleinherenbrink denkt dat dit reductionisme een foutieve, maar vooral ook rampzalige denkwijze is. Kom luisteren en leer hoe onze realiteit écht in elkaar zit.
De dingen centraal
Arjen Kleinherenbrink breekt radicaal met de eeuwenoude filosofische traditie en stelt de dingen zelf centraal. Onze werkelijkheid is niet te reduceren tot één centraal mechanisme, maar ieder ding is zelf een machine. Elk ding is een actieve en zelfwerkzame kracht die niet te reduceren is tot iets anders.
Vreemder dan we denken
Arjen Kleinherenbrink baseert zijn ding-denken op het werk van de bekende filosoof Gilles Deleuze. Als alles een machine is, zijn volgens Deleuze technische machines slechts een subcategorie van een immense machinale realiteit. Kettingzagen zijn machines, maar diamanten, orkanen, tulpen, mensen, landen, moleculen, oorlogen, rockbands, edelherten en fabrieken ook. Ongeacht hun grote onderlinge verschillen delen ze allemaal de eigenschap dat ze constant machineren, dat ze produceren en geproduceerd worden.
Ga mee in het denken van Arjen Kleinherenbrink en ontdek dat zelfs de meest vertrouwde objecten stukken vreemder zijn dan we normaal denken. Laat je kijk op de wereld veranderen.
Over de sprekers
Arjen Kleinherenbrink is een jong aanstormend talent in de filosofie. Alles is een machine is zijn eerste publieksboek, dat in april 2017 verschijnt. Samen met filosoof Simon Gusman schrijft hij aan een tweede publieksboek over helden. Arjen Kleinherenbrink promoveerde aan de Radboud Universiteit op een proefschrift over Deleuze en is nu verbonden aan de Erasmus Universiteit.
Joyce Gusman-Vermeer gaat na de lezing van Arjen Kleinherenbrink met hem in gesprek. Zij is docent Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is geïnteresseerd in vragen omtrent enhancement, onze waarneming van de wereld en elkaar, en lichamelijkheid.
Maïté Tjon A Hie leidt de avond. Zij is filosoof en opleidingscoördinator bij de opleiding Fashion Design van ArtEZ. Daarnaast treed zij regelmatig op als gespreksleider voor Radboud Reflects, Het Filosofisch Café Nijmegen en het Science Café Nijmegen.
Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Alumni Benefits Cardhouders en Radboud Reflects-abonnees gratis
INSCHRIJVEN