Zoek in de site...

Het nut en nadeel van de geschiedenis | Lezing en gesprek met historicus Peter Raedts (Lezing)

Datum
donderdag 12 oktober 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects Maand van de Ethiek @ Faculteit der Letteren
Spreker
Historicus Peter Raedts
Beschrijving

Inschrijven Peter Raedts. Illustratie: bowie 15

Inschrijven

Dat ik studenten aflever die kritisch gevormd zijn en kennis hebben van het verleden, heb ik altijd als mijn grote missie gezien: het bijdragen aan een goede opvoeding van de toekomstige leiders van Nederland.” (Peter Raedts in VOX 4, 11/2013)

Van de geschiedenis kun je leren. Maar is dat wel zo? Zorgt goed onderwijs over WOII er bijvoorbeeld voor dat iets vergelijkbaars nooit meer gaat gebeuren? Of blijven we steeds in dezelfde valkuilen trappen? Wat valt er eigenlijk precies te leren van de geschiedenis? Luister naar de lezing van historicus Peter Raedts en ga daarna met hem in gesprek.

Sporen uit het verleden

Als we onszelf echt willen begrijpen moeten we het verleden kennen. Onze wereld is namelijk bepaald door vele eeuwen menselijk handelen. De geschiedenis laat haar sporen na en die beïnvloeden de manier waarop wij denken en tegen de wereld aankijken. Maar vertoont het verloop van de geschiedenis duidelijke lijnen? Of is het een wirwar van toevallige gebeurtenissen waarin geen vooruitgang te bespeuren is? Is de Britse keuze voor een Brexit bijvoorbeeld een teken des tijds? Hoe helpt de geschiedenis ons die gebeurtenis te duiden? En wat zegt het over de tijd waarin wij leven?

Handvatten voor de toekomst

Kan inzicht in het verleden ons ook handvatten aanreiken voor de toekomst? Zodat wij deze met vertrouwen tegemoet kunnen treden? Of is dat een onrealistische wens? In hoeverre kan de bestudering van de geschiedenis mensen dichter bij elkaar brengen? Ontstaat er meer wederzijds begrip wanneer verschillende culturen in de samenleving van elkaars oorsprong af weten? En zou (te veel) kennis van het verleden misschien soms ook een ballast kunnen zijn?

Denk samen met Peter Raedts mee over het nut en het nadeel van het bestuderen van de geschiedenis.

Wederzijds begrip

Kan de bestudering van de geschiedenis mensen dichter bij elkaar brengen? Ontstaat er meer wederzijds begrip wanneer verschillende culturen in de samenleving van elkaars oorsprong af weten? Wat is het nut en wat het nadeel van het bestuderen van de geschiedenis?

Peter RaedtsPeter Raedts is historicus en emeritus hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Hij is de schrijver van het boek De ontdekking van de Middeleeuwen: geschiedenis van een illusie (2011). Hij weet als geen ander zijn publiek te boeien met zijn kennis over de geschiedenis. Sinds 2013 is hij met emeritaat, maar zijn legendarische colleges zijn nog steeds een begrip op de Radboud Universiteit.

Anouta de GrootAnouta de Groot is filosoof en programmamaker bij Radboud Reflects. Zij gaat met Peter Raedts in gesprek en modereert de avond.

Deelname

Deelname is gratis en alleen mogelijk voor studenten en medewerkers van de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit.

Inschrijven

In oktober 2017 strijkt Radboud Reflects neer op de Faculteit der Letteren om samen met studenten en medewerkers verder te denken over ethische kwesties. Deze avond is een van de onderdelen. Oktober is ook de nationale Maand van de Geschiedenis. In het kader van deze maand vindt van vrijdag 13 t/m zondag 15 oktober in Nijmegen een weekend vol evenementen, 024 Geschiedenis Nijmegen, plaats.